Tor 20 jun / År 42 / Nr 3 2024

Borgholms Slott – ett av Sveriges mest attraktiva turistmål

Borgholms Slott har en överväldigande storlek och ett fascinerande läge.
– Vi har cirka 80.000 besökare varje år och de får uppleva allt från opera och hårdrock till kungsrally och medeltidsverkstad för barnen, säger Jan-Åke Johansson, verksamhetschef på Borgholms Slott.

Borgholms Slott på Öland har en spännande historia som stäcker sig 900 år tillbaka i tiden. Den gigantiska byggnaden mäter hela 5000 kvadratmeter under tak och när man vandrar runt i slottsgemaken kan man känna historiens vingslag.
Borgholms Slott har idag blivit ett populärt turistmål med cirka 80.000 besökare årligen. De guidade turerna under somrarna lockar såväl enskilda grupper som barnfamiljer från när och fjärran.
– Under en guidning kan besökarna njuta av den fantastiska arkitekturen och utsikten och uppleva slottets storhet, säger Jan-Åke Johansson.

Populära artister
Under årens lopp har många populära artister och grupper uppträtt på Borgholms slottsruin. Här kan nämnas internationella berömdheter som Bob Dylan, Tom Jones och The Beach Boys och svenska idoler som Björn Skifs, Orup, Ulf Lundell, Håkan Hellström och Marie Fredriksson.
– Vi erbjuder fantastiska sommarkonserter i en unik miljö, säger Jan-Åke Johansson. Sommaren 2014 inleddes med operakonserten Trollflöjten på gamla borggården och avslutades med hårdrock med bland annat Sabaton på stora borggården. Däremellan var det Nationalteaterns rockorkester, Sweet, Slade, Smokie, Timbuktu och Bo Kaspers Orkester – kort sagt ett väldigt brett musikutbud.
Andra stora evenemang på slottet är Svenska Kungsrallyt i augusti och Fårets Dag under tre dagar i september.

Fester, bröllop och utställningar
Borgholms Slott har fantastiska lokaler för bröllop, fester och konferensmiddagar. Festlokalerna kan hyras nästan hela året, dock inte under högsommaren. Under sommarmånaderna används salarna ofta som utställningslokaler för konst.
I juni i år öppnades utställningen ”Uppgång & Fall”, som beskriver slottets 900-åriga historia.
– I utställningen ryms historier om sjöröveri, privatarméer, matriarkat, kungar, krig och myter, berättar Jan-Åke Johansson.
I ”Uppgång & Fall” kan man också uppleva branden som förvandlade slottet till den ruin som idag utgör ett av Sveriges mest attraktiva turistmål.
– Vår vision är att bevara och utveckla Borgholms slott för att locka nya besökare. Men vi vill också att de som redan har varit här ska vilja komma tillbaka eftersom det hela tiden händer nya saker, säger Jan-Åke Johansson.
Borgholms Slott är en del av vårt gemensamma kulturarv och förvaltas av Statens Fastighetsverk. Borgholms kommun ansvarar för verksamheten på slottet.