Mån 4 mar / År 42 / Nr 5 2023

Bostadsmarknaden i fokus för Kadesjös

Kadesjös Ingenjörsbyrå är ett begrepp inom VVS och byggsektorn i Västerås med omnejd.
Företaget firade 70 år förra året och har ett nytt spännande år framför sig.
– 2016 kommer mycket av vårt fokus att ligga på bostadsmarknaden, berättar vd:n Birgitta Lindblad.
 
Nils Kadesjö från Göteborg ville starta en egen konsultverksamhet inom byggbranschen. Företaget skulle ha en avdelning för byggnadskonstruktioner och en för VVS. Efter ett besök i Västerås våren 1945 beslutade sig Nils Kadesjö för att etablera sig i staden som vid den tiden saknade en etablerad byggkonsult.
Resultatet blev Kadesjös Ingenjörsbyrå som startade i en lägenhet på Domkyrkoesplanaden.

Stor aktör
I dag mer än 70 år senare är Kadesjös en aktör att räkna med och då inte bara i det lokala näringslivet i Västerås. Företagets hittills största projekteringsarbete sedan starten 1945 är utan tvekan Atik 36 – det stora anrikningsverket utanför Gällivare som även blev ett av de största stålbyggnadsprojekten i hela Europa.
Kadesjös har även utfört detaljprojektering i ABB:s projekt med HVDC-kablar som ligger på botten mellan Åland och Finland. Ett tredje stort projekt är Mälarenergis kraftvärmeverk Block 6 som var ett av Sveriges största kraftprojekt när det byggdes. Stora delar av projekterings- och konstruktionsarbetet har utförts av Kadesjös Ingenjörsbyrå.
– Vi har flera stora projekt av den typen men i och med att råvarupriserna inom industrin sjunker så kommer vi år att fokusera mer på bostadsmarknaden, speciellt i Västerås och Stockholm, säger Birgitta Lindblad.

Största uppdraget inom VVS
Kadesjös har många större kunder och bland projekt där företaget kommer att involveras kan nämnas Sala Närsjukhus där Kadesjös projekterar och så arbetet med Södertälje sjukhus som är inne i slutfasen.
– Det är ett våra största uppdrag inom VVS hittills, säger Birgitta Lindblad.
Kadesjös har på uppdrag av Stockholms läns landsting fastighetsbolag Locum projekterat VVS, kyla, sprinkler och medicinsk gas för ny och ombyggnad på Södertälje sjukhus.
– Även på personalsidan händer det saker. De medarbetare som är födda på 1940-talet har gått i pension och vi är inne i föryngringsprocess. Vi har ett 60-tal anställda och medelåldern just nu ligger kring 40 år, berättar Birgitta Lindblad som tog över som vd efter Håkan Kadesjö 2010.

Bra lösning
Håkan sålde sin sista del av företaget i maj 2015 och Birgitta Lindblad är en av 11 nyckelpersoner inom Kadesjös som numera äger bolaget.
– Vi äger företaget tillsammans och det tycker jag är en bra lösning att vi inte blev uppköpta av ett större konsultföretag utan kan fortsätta att driva det lokalt, säger Birgitta som jobbat i Kadesjös sedan 1996.