Tis 5 jul / År 40 / Nr 3 2022

Bostadsutvecklingen indikerar vart Eskilstuna är på väg

Eskilstuna kommun har satt upp tuffa mål när det gäller bostadsutvecklingen, men samtidigt är de fullt rimliga med tanke på efterfrågan. De 300 nya hyresrätter som årligen ska byggas i det kommunala fastighetsbolagets regi möter en del av behovet, och är samtidigt en viktig indikation på vart kommunen är på väg.

Det är fortsatt högt tryck på bostäder i Eskilstuna. Kommunfastighet har bråda tider inom affärsområdet Bostäder, då man närmar sig färdigställande av flera större projekt och samtidigt befinner sig i startgroparna för ytterligare nybyggen.

Stor bredd i projekten
Tidigare i år flyttade hyresgästerna in i de 54 nybyggda lägenheterna i Västra Munktellstaden. Under hösten beräknas inflyttning för 142 lägenheter fördelade på två huskroppar i det centrala kvarteret Odlaren, samt för ytterligare 32 lägenheter i Hällby. Samtidigt pågår byggnationen av 111 yteffektiva och moderna lägenheter i Norra Munktellstaden, i projektet Nåjden.
Nästa stora satsning blir därefter en ny etapp i anslutning till Odlaren. Ytterligare två huskroppar ska byggas här, med planerad inflyttning till hösten 2021. Läget är här bästa tänkbara – stadsnära men samtidigt omgivet av grönska.
– Det som är spännande med vår utveckling just nu är att våra projekt är så olika. Om man ser till Odlaren till exempel, så förenar vi närhet till centrumkärnan med närhet till naturen. Utvecklingen i Munktellstaden är i sin tur en del av stadens vision att omvandla området från industri till attraktiv blandstad. Och ser vi till den senaste utvecklingen i Hällby så får vi ytterligare ett perspektiv där Kommunfastighet är drivande i utvecklingen av områden utanför stadskärnan, förklarar Henrik Sjölund, bygg- och fastighetsutvecklingschef.

Allt med skarp miljöprägel
Alla nya projekt hos Eskilstuna Kommunfastighet har en skarp miljöprägel. Samtliga aktuella nybyggen planeras uppfylla kraven för svensk standard för Miljöbyggnad nivå Silver, däribland med sunda materialval, låg energiförbrukning och en god inomhusmiljö som exempel. Det gäller även om byggnationen inte ska certifieras. Utöver det satsas det även på självhushållning med solceller på taken på flera av fastigheterna.
– Att installera solceller på våra nybyggen har blivit som en standard för oss. Det är en framtidssatsning som visar att vi vill vara tongivande i utvecklingen av den hållbara staden med hållbara bostäder och lokaler. Vi kommer att fortsätta på den inslagna vägen och investera i fler hållbarhetsaspekter framöver, lovar Henrik Sjölund.