Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Brofabriken går på högvarv

De senaste åren har varit mycket händelserika för Sölvesborgsbaserade Stål & Rörmontage, som gärna kallar sig för ”Brofabriken” med hänvisning till sin unika kompetens inom området.

Det ena prestigeprojektet avlöser det andra för Brofabriken. Bland de mest kända projekten kan nämnas leverans av stålkomponenter till Öresundsbron, dockningsportar till Saab Kockums i Karlskrona, Emporias unika spiraltrappa samt bron mellan Sölvesborg och Ljungaviken, som med sina 760 meter är Europas längsta gång- och cykelbro.

Höghållfast rostfritt duplexstål
Stål & Rörmontage ligger inte på latsidan nu heller. I skrivande stund pågår konstruktion och installation av ett antal broar i Stockholmsregionen, bland annat tunnelbanebroarna över Söderström i innerstaden och Gamla stan. Här börjar man närma sig färdigställande av den fjärde och sista bron i projektet, som är ett av företagets största genom tiderna och som omfattar cirka 500 ton rostfria duplexbroar mitt i city.
Konstruktionen och installationen av Folke Bernadotte-bron, även den i höghållfast rostfritt duplexstål, är ytterligare ett exempel på ett projekt som särskiljer Stål & Rörmontage från andra brobyggare. Bron är den andra leveransen till Kungliga Djurgårdsförvaltningen (KDF) och omfattar en 98 meter lång bro över Djurgårdsbrunnsviken, mellan Rosendals slott och Tekniska museet.

Bygger miljöbroar
Stål & Rörmontage har till och med mönsterskyddat sina duplex-konstruktioner.
– Vi kallar våra broar för miljöbroar och det är tack vare konstruktionen i höghållfast rostfritt duplexmaterial som vi kan göra det. Våra broar är helt överlägsna över tid – de ger den absolut lägsta LCC-kostnaden och är helt underhållsfria, säger Ronny Södergren, vd för Stål & Rörmontage.
– Vi håller också på att tillverka två stycken avbördningsluckor, eller slussportar, i duplexmaterial till nya Slussen i Stockholm. Detta samt broarna är exempel på projekt som ställer mycket höga krav gällande teknisk kompetens, tillverkningskapacitet och leveranssäkerhet.
Stål & Rörmontages expertis lyser klart genom projektens omfattning och karaktär. Företaget är ännu ett exempel på att Sveriges minsta län kan leverera stort.