Sön 5 dec / År 39 / Nr 4 2021

Café Sarria rostar kaffe från egen gård

Café Sarria i Gävle är en liten aktör i en stor bransch.
Ägaren Heber Sarria har rostat sitt kaffe och försökt vinna marknadsdelar i Sverige i tio års tid.
– Det är tufft att slå sig fram i kaffebranschen, konstaterar han.

Heber Sarria kom till Sverige som 20-åring 1991 och hade redan då en dröm att kunna försörja sig på att jobba med kaffe. Han är uppvuxen på familjens kaffeplantage i Cauca i västra Colombia och Heber började själv att jobba på gården i unga år. Idag äger han en egen kaffegård samtidigt som han har ett eget kafferosteri i Gävle.
– Jag har planterat och plockat kaffebönor sedan jag var liten, men det är svårt att komma in på en marknad med många stora företag. De stora kan pressa priserna och köpa in stora kvantiteter. Om jag skulle vara för billig så är det ju i slutändan alltid någon annan i produktionsledet som får lida för det, säger Heber som har ett 30-tal anställda arbetare på gården i Colombia.
– När det är högsäsong, i mars-april, jobbar upp till 100 personer på gården, men annars går det att skörda i stort sett hela året tack vare det gynnsamma klimatet där nere, säger Heber.

Perfekt klimat
Gården ligger på nästan 1700 meters höjd inte långt från två vulkaner vilket brukar innebära en perfekt mängd nederbörd och sol till skillnad på många andra håll  i Colombia där det är för torrt för att kunna odla hela året
– Jag är väldigt öppen med hur vårt kaffe produceras och brukar bjuda in kunder att komma ned och titta på gården. Jag brukar kalla det för kaffesafari. Tidigare i våras hade jag 30 svenskar här och då fick jag lite extra arbetskraft i några dagar, säger Heber och skrattar.
I Sverige jobbar Heber och hans sambo med att rosta sitt kaffe på en 12-kilosmaskin i affärslokalen i Gävle. Kunder är caféer och restauranger i till exempel Gävle och Stockholm som köper företagets rostade kaffe, men även andra rosterier som köper råkaffe. Kunder finns också i Norge, England, Estland, Litauen och Rumänien.
– Dessutom säljer vi en del espressomaskiner, kaffekvarnar och andra tillbehör för det engelska företaget Fracino.

Fortsatt hårt jobb
Kaffe är ingen lätt bransch att slå sig fram i och många väljer billigare kaffebönor än Café Sarria som odlar den bästa – arabica.
Ett ton i månaden brukar rostas hos Café Sarria och företaget säljer även espresso och bryggmalet kaffe från de egna bönorna, som paketeras på annat håll.
Heber Sarria har även sålt skinnprodukter under sina år i Sverige men det är kaffet han brinner mest för.
– Vi kommer att fortsätta att försöka vinna marknadsandelar, men det är hårt jobb som gäller för att nå målet, säger han.