Sön 5 dec / År 39 / Nr 4 2021

Charlotte Kalla: ”Jag har möjligheter att utvecklas i Sundsvall”

En ovanligt varm och lång sommar betyder inte extra ledighet och vila för alla. För en av den svenska skidsportens starkast lysande stjärnor, Charlotte Kalla, har sommaren 2018 varit en av de mest intensiva träningsmässigt. Hemma i Sundsvall har hon tillgång till allt som behövs för sina tuffa träningspass året om.

Charlotte Kalla är en av Sveriges mest folkkära idrottare. Hon syns ofta i sammanhang där solidaritet och samhällsutveckling står i centrum, och talar gärna för Sundsvalls fördelar som idrotts- och evenemangsstad. Att vara en god ambassadör för bostadsorten Sundsvall ser Kalla som ett sätt att ge något tillbaka till staden.
– Jag är superglad över att ha hittat hit. Utan att överdriva kan jag intyga att Sundsvall erbjuder fantastiska träningsmöjligheter året om. För mig är det oerhört viktigt att hålla en hög träningstakt även under sommaren och det känns naturligtvis väldigt positivt att jag kan göra det på hemmaplan, säger Charlotte Kalla, som är född och uppvuxen i Pajala kommun i Norrbotten och som flyttade till Sundsvall 2011.

Utvecklas i Sundsvall
Som idrottare i den absoluta eliten har Charlotte Kalla ett strängt schema. Men i Sundsvall finns fina möjligheter för alla att träna, elit som amatör. Det är inte minst den nya rullskidbanan på Södra berget ett bra exempel på, en bana med hög tillgänglighet och anpassning som passande nog döpts efter Sundsvalls ambassadör till Kallaspåret.
Att kunna åka skidor direkt hemifrån är vanligt för många som bor i Sundsvall. Att även kunna ta sig ut på rullskidor under sommaren tack vare tillgänglighetsbanan är ytterligare en fjäder i hatten för staden, som gärna vill profilera sig som framstående idrottsstad i hela Norden.
– Jag har lättare att kombinera mina olika åtaganden tack vare Sundsvalls stora utbud av träningsmöjligheter, bekräftar Kalla. Jag har valt att bosätta mig i Sundsvall för att jag vet att jag kan utvecklas som skidåkare just här. Dessutom är läget fördelaktigt mitt i Sverige, med bra logistik till och från Stockholm bland annat.
– Det är många andra saker jag upptäckt efter hand som jag verkligen uppskattar med Sundsvall. Det finns en gammal, vacker stadskärna med unik atmosfär i Stenstan bland annat. Jag är stolt över att kunna visa upp Sundsvall för andra och det är helt fantastiskt att få se staden blomstra.
Charlotte Kalla syns ofta ute på Sundsvalls restauranger. Att ta sig tid för socialt umgänge har blivit viktigare under de senaste åren, enligt henne själv.

Först Seefeld – därefter Peking?
Sundsvall har fått värdskapet för SM-veckan vinter 2019. Inte helt oväntat blir Charlotte Kalla en av ambassadörerna för evenemanget. Men hennes största kraftinsats kommer att gå till skid-VM i österrikiska Seefeld, som hon själv också uttrycker det:
– Seefeld är mitt främsta mål just nu.
Många förväntar sig nog att Kalla även ska tävla för Sverige under vinter-OS i Peking 2022. Själv har hon enligt egen uppgift inte hunnit fundera så långt, men självklart skulle det vara en viktig milstolpe att nå i karriären.