Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Cramo satsar på nära relationer med kunderna

Inriktningen för Cramo är att hyra ut maskiner, utrustning och flyttbara lokaler. Kunderna finns främst inom byggindustrin, men även i övrigt näringsliv och i den offentliga sektorn.
Cramo i Sundsvall är nu involverad i brobygget över Sundsvallsfjärden och den nya sträckningen av E4:an.

– I Sundsvall idag så är det satsningarna på infrastrukturen som ger oss mest jobb. Husbyggnationen har legat lågt ganska länge så i dagsläget är det de större anläggningsföretagen och industrin med massabruken, som är våra stora kunder, berättar Peter Hansson, distriktschef på Cramo Södra Norrland.
Det pågående brobygget över Sundsvallsfjärden har knappast undgått någon som bor i staden. Den nya bron kommer att bli Sveriges näst längsta vägbro och beräknas öppna för trafik i oktober 2014.
– Vi har varit inblandade i många stora projekt tidigare, till exempel med LKAB och Ådalsbanan. När det blev känt att bron skulle byggas satte vi oss ner för att diskutera hur vi skulle göra för att finnas nära till kunderna och serva dem på bästa sätt. Vi funderade på att öppna en tillfällig depå i anslutning till bygget, men vi kom fram till att vi omöjligt skulle kunna upprätthålla de kvalitetskrav som vi har idag i provisoriska lokaler. Lösningen blev att vi anställde en kille, Per Hedlund, som nu ansvarar för vår verksamhet vid brobygget och E4-sträckningen, berättar Peter Hansson.
Per Hedlund är på plats vid brobygget flera gånger i veckan och servar byggentreprenörerna Joint Venture, Max Bögel, Norbridge, Svevia och Peab med flera med maskiner och hyreslösningar från depån. Samtidigt klarar Cramo sina högt ställda miljö- och kvalitetsmål.
– Den här lösningen med att ha en anställd på plats gör att han blir en naturlig partner till kunden. Har man en personlig relation med sin beställare hela tiden så uppstår det också ett bra förtroende som underlättar samarbetet, menar Peter Hansson.

Sundsvall – en av de större depåerna i Norrland
– Vi har cirka 120 depåer i Sverige och depån i Sundsvall är en av de större centrarna i Cramo. Vi hyr ut samma sortiment på alla depåer, men i Sundsvall har vi de större maskinerna på plats, som till exempel traktorer, grävmaskiner, elverk och riktigt stora liftar. Mindre städer i närheten, som Härnösand och Hudiksvall, kan inte ha lika stora lokaler, ytor och verkstadsresurser så vid behov transporterar vi större maskiner dit, berättar Peter Hansson.
Cramo i Sundsvall har i dagsläget ett unikt sortiment av anläggningsmaskiner och ofta handlar det om de senaste modellerna på marknaden, till exempel Volvos traktorer och grävmaskiner.
– Vi tar ett stort ansvar när det gäller kvalitet, miljö och arbetsmiljö och är trippelcertifierade; ISO 9001 (kvalitet), ISO 14001 (miljö) och OHSAS 18001 (arbetsmiljö). Våra kunder, byggföretagen, ställer ofta krav på oss leverantörer att vi ska vara certifierade eftersom de själva är det, säger Peter Hansson.
Med över 400 depåer totalt och verksamhet i 15 länder är Cramo en av Europas största uthyrningsföretag. Cramo gör stora investeringar i ny utrustning varje år och erbjuder ett stort antal tjänster för att kunna tillmötesgå sina kunder på bästa möjliga sätt.