Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Dalarnas gästfrihet i modern tappning

Den traditionella Dalakulturen har gjort stora avtryck på Clarion Collection Hotel Bergmästaren i Falun. Det märks bland annat på interiören, där vackra trämöbler och lokal konst förmedlar skarpa inslag av Dalarnas historia. Det största intrycket står emellertid personalen för då de bidrar till att skapa en unik hotellupplevelse i enlighet med Dalarnas historiska gästfrihet.

På Clarion Collection Hotel Bergmästaren arbetar man efter ledorden personlighet, engagemang, glädje och affärsmässighet. Hotellet är med andra ord vida känt för sin personliga prägel där personalen engagerar sig lite extra för att uppmärksamma varje gäst. Det är också ett tankesätt som ligger helt i linje med ägarkoncernens visioner.
– Precis som de andra hotellen inom Winn Hotel Group strävar vi på Clarion Collection Hotel Bergmästaren efter att skapa en speciell hotellkänsla. Förutsättningarna ser lite annorlunda ut på de olika orterna där gruppen har sina hotell, men vi delar visionen om att bygga en hotellkänsla framför en hotellkedja. Här i Falun tar det sig tydliga uttryck i form av stor frihet under ansvar för personalen bland annat, berättar hotellchefen Marie Persson.
– Det viktigaste budskapet för oss är att varje gäst ska känna sig uppmärksammad och omhändertagen, fortsätter hon. Vi kombinerar det med en framgångsrik satsning på att ta vara på Dalarnas kultur och gästfrihet, och vi drar samtidigt nytta av det fantastiska läget där vi är omgivna av världsarvsskyddad natur i centrala Falun.

Värden att förvalta
Med många av regionens främsta sevärdheter inpå knuten står det klart att man på Clarion Collection Hotel Bergmästaren har mycket att förvalta och det är Marie Persson noga med att poängtera att man också ämnar fortsätta med.
Bland de mest kända attraktionerna kan nämnas Carl Larssongården, Falu Gruva, Dalarnas museum och Carl von Linnés bröllopsstuga. Att Falun och Dalarna även står högt i kurs när det gäller idrottsarrangemang förmedlas tydligt med hjälp av en av Europas mest kompletta VM-arenor mitt i staden, ett antal skidanläggningar och vidsträcka friluftsområden. För att inte glömma sjön Runn som ligger mellan Borlänge och Falun och som bjuder på upplevelser året om med bad, fiske, segling och skridskoåkning.
– Det som gör besöket i Falun extra spännande är att det mesta ligger nära. Allt finns samlat på en liten yta utan några avstånd att tala om, poängterar Marie Persson. Den världsarvsskyddade stadskärnan med sitt kultur- och handelserbjudande, idrotts- och friluftsanläggningar samt inte minst milslång orörd natur är värden som kan förädlas ännu mer framöver.

Hemtrevlighet som tema
En del av Clarion Collections koncept bygger på att vara mer personliga med hemtrevlighet som tema. Därför bjuds alla gäster på eftermiddagsfika och kvällsmat, och det tillsammans med den hemtrevliga loungen i entréplan bidrar till att höja den personliga prägeln på Clarion Collection Hotel Bergmästaren ytterligare.
Marie Perssons vision för framtiden är att Clarion Collection Hotel Bergmästaren ska vara en naturlig mötesplats i centrala Falun och södra Dalarna. En stor del av regionens själ ska märkas och kännas i hotellet, och här spelar den traditionella gästfriheten och personalens genuina engagemang en avgörande roll.