Mån 25 sep / År 41 / Nr 3 2023

Danske Faerger knyter ihop den nordeuropeiska marknaden

En spännande och annorlunda upplevelse behöver inte innebära långväga resor och dyra flygskatter. Exotiska resmål finns närmare än vad man oftast kan ana, och för oss i Sverige inom bekvämt räckhåll i ett av våra närmaste grannländer. Danmark är med sina många öar en oas av upplevelser där alla kan hitta sin egen favorit.

Möt en rik matkultur, smaka lokalproducerade högkvalitativa råvaror, upplev genuin småskalighet och en fantastisk gästfrihet. I Danmark finns allt man kan önska sig och lite till. Och det bästa av allt: det är varken dyrt eller krångligt att ta sig över sundet.

Förbinder Sverige, Danmark och Tyskland
Danmark har ett väletablerat reguljärt färjenätverk som förbinder landets mest besökta öar som Själland, Lolland, Fyn och Bornholm med södra Sverige och Tysklands nordkust via rutten Ystad – Rønne.
Det anrika färjebolaget Danske Faerger erbjuder flera dagliga överfarter mellan Ystad och Rønne samt mellan Fanö och Esbjerg, Langeland och Lolland-Falster samt Samsö och Jylland / Själland. Resande kan dessutom ta sig vidare från Rønne på Bornholm till Sassnitz på den tyska nordkusten.
– Ystad är ur vårt perspektiv en av Sveriges viktigaste hamnar. Den förbinder de svenska, danska och tyska marknaderna via Bornholm. Vi ser ingen avmattning gällande vare sig passagerarantal eller godsvolymer, snarare tvärtom. Vi tror på en fortsatt ökning i samband med ytterligare utveckling av godsflöden norrut, säger Jørgen Jensen, Commercial Director på Danske Faerger.

Bornholm stiger i kurs
Intresset för Danmark och för Bornholm i synnerhet fortsätter att öka. Industrin på Bornholm har enligt Jørgen Jensen återhämtat sig, och samtidigt har nya nischer utvecklats inom det lokala näringslivet.
– En mer eller mindre ny näring har byggts upp kring lokalproducerade råvaror och matupplevelser. Bornholm är numera vida känt för överlägsen kvalitet när det gäller lamm, ost, lax, rapsolja och choklad bland annat. Utbudet är imponerande, det finns till och med ett lokalt bryggeri som brygger en unik sorts öl på den lilla ön, berättar Jørgen Jensen.
Många köper med sig de lokalproducerade varorna hem. På Bornholm finns även ett antal fina restauranger som alla bjuder på en unik gastronomisk upplevelse. Bornholm marknadsförs nu mer som besöksmål på alla närliggande marknader.

Ett konkurrenskraftigt alternativ
BornholmerFaergen anlöper Ystad hamn cirka 3000 gånger per år. Passagerarantalet ligger på omkring 1,2 miljoner. Samtidigt fraktas 300 000 personbilar och cirka 8000 lastbilar årligen över sundet.
Rutten är en av de mest trafikerade i norra Europa, och en fortsatt positiv utveckling är trolig. Det blir en hel del gods i båda riktningarna. Kanske kan det kommande SECA-direktivet få en positiv verkan för Danske Faerger som sedan drygt tio år tillbaka kör på lågsvavligt bränsle.
– Någon form av förändring kommer det att bli för marknaden generellt, helt klart. För egen del är vi inte oroliga i samband med direktivet, men det kommer utan tvekan att påverka industrins syn på godsflöden och de traditionella stråken genom Europa, avslutar Jørgen Jensen.