Sön 3 dec / År 41 / Nr 5 2023

Dela mera för miljön

Behöver du en bil vid några få tillfällen i månaden eller vill du cykla till vännernas sommarhus utan att komma fram svettig? Då är Karlskrona kommuns elfordonspool perfekt för dig.

– Grundtanken är att vi ska använda våra bilar bättre.
Samtidigt gör vi det något lättare att bo och leva i Karlskrona utan egen bil. På så vis bidrar vi också till att minska den negativa påverkan på miljön, säger Kent Lindström, som är chef på logistikavdelningen på Karlskrona kommun.
I kommunens nya fordonspool finns fem elbilar och tolv elcyklar att hyra. Elcyklarna samt en elbil finns tillgängliga för alla dygnet runt, medan resterande fyra bilar används av kommunens anställda under dagtid och därför bara går att hyra på kvällar och helger.

Låser upp med sms
För att kunna boka ett fordon behövs ett månadsabonne­mang hos Move about, som Karlskrona kommun köper tjänsten av. Därefter går det att hyra en bil eller cykel per timme, för en dag eller en hel helg. Bokningarna görs enkelt via dator eller mobiltelefon.
– När din bokning börjar får du ett sms som du svarar på för att bilen ska låsas upp. Sedan använder du en vanlig bilnyckel som finns i bilen när du ska köra. På så sätt är du inte beroende av öppettider i en reception, förklarar Kent.
Bokningssystemet ger även en överblick av elbilarnas och cyklarnas laddningsstatus och varnar om fordonen behöver ytterligare uppladdning.

Först ut i landet
En vanlig privatägd bil används bara fem procent av tiden och står sedan parkerad. Genom Karlskrona kommuns öppna fordonspool kan elcyklarna och bilarna användas av fler personer, dygnet runt.
– Vi är först ut i landet med integrerad elfordonspool med både elbilar och elcyklar som är tillgängliga för alla, vilket känns jättebra. Nu hoppas vi på positivt gensvar från allmänheten, säger Kent Lindström.