Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Den moderna bruksandan är högteknologisk

Bruksandan lever vidare i Hallstahammar. Det ser livskraftiga företag som TPC Components till, stolta förvaltare av det industritekniska arvet som präglat orten under sekler.

TPC Components har en brokig historia och är ett före detta dotterbolag till Kanthal, som etablerades redan 1931 av uppfinnaren Hans von Kantzow i Hallstahammar. Kanthal är också namnet på legeringen han uppfann, och som fortfarande används för tillverkning av motståndstråd i elektriska produkter. Idag lever bolagen sina egna liv var för sig, även om vägarna ibland korsas.

Flygplansmotorer och gasturbiner
TPC Components har gjort en spännande resa genom flera olika branscher, däribland försvarsindustrin och automotive, men satsar nu helt på civila applikationer inom andra branscher. Närmare bestämt rör det sig om precisionsgjutning av högteknologiska komponenter för flygindustrin samt energisektorn med fokus på gasturbiner.
Som exempel är TPC Components en av de viktigaste underleverantörerna till Siemens i Finspång, en av världens främsta tillverkare av gasturbiner. Från Hallstahammar levereras också en stor mängd detaljer som monteras in i flygplansmotorer i den gamla Saabfabriken i Trollhättan. Att det uteslutande handlar om hög precision och avancerad teknik är tydligt.
Trots att TPC Components har en slimmad organisation så gör man stor skillnad. Kundernas processer blir mer effektiva och lönsamma med en partner som förstår branschens utmaningar. Tack vare sin långa erfarenhet kan TPC Components anpassa nya projekt helt efter kundunika förhållanden.

Med och bygger en bättre morgondag
Höga krav på tillförlitlighet under extrema förhållanden är vardag för TPC Components. Företaget har under årens lopp lyckats bygga en stark kunskapsbank som kan användas för utveckling av framtida projekt. Tillverkning, utveckling, ekonomi, IT och HR – allt finns samlat på ett ställe i Hallstahammar.
Ingen dag på TPC Components är den andra lik. Precisionsgjutning är en mycket avancerad process som kräver kompetens från ett spann av ingenjörer, tekniska doktorer och andra specialister. I gengäld erbjuder företaget en utvecklande miljö med möjlighet att verkligen få vara med och förändra teknik och processer som bygger en bättre morgondag.