Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Den perfekta tillflyktsorten i norr

Ren och okonstlad avkoppling är ofta ett underskattat nöje. Dessutom är det få förunnat i det moderna samhället där de flesta har väldigt mycket inbokat under veckorna. På Källan Hotell Spa & Konferens i Åmliden i Norsjö kommun kan gästerna unna sig en stunds avkoppling varvat med fartfyllda aktiviteter för den som vill, och samtidigt njuta av den norrländska naturens skafferi och lugna atmosfär.

Utsikten är minst sagt magnifik från Västerbottens högsta berg där Källan Hotell Spa & Konferens stolt breder ut sig. Hotellet har fått sitt namn efter en kallkälla som ligger ett hundratal meter in i skogen som omger anläggningen. Hotellet anses i allmänhet vara ett av Norsjös främsta landmärken och en drivkraft för upplevelsenäringen i hela regionen, bara en timmes bilväg från Skellefteå.

Aktivitet varvas med lugn
På Källan anordnas massor av aktiviteter året om. Under vintern tar man vara på det som ofta associeras med Norrland som tillgången till torr och fin snö, möjligheten att få uppleva norrsken och inte minst det rika norrländska skafferiet. Hotellet har skidspår alldeles inpå knuten och via samarbetspartners erbjuds skoterturer och hundspannfärder bland annat.
Under sommaren finns också ett rikt utbud med dopp i utomhuspoolen och fantastiska vandringsmöjligheter som ett par exempel. Många sommargäster har Källan som utgångspunkt för att uppleva allt vad Guldriket har att erbjuda. Även om det finns ett rikt utbud av aktiviteter för den som eftertraktar det så vill hotellets marknadschef Åsa Lindmark framhäva att det framförallt ligger ett oförglömligt lugn över hela omgivningen kring Källan.
– Källan är den perfekta tillflyktsorten för såväl konferens- och affärsgäster som för fritidsresenären som vill uppleva något utöver det vanliga. Det vi främst vill ge våra gäster är uppmaningen att pausa i tillvaron och gå ut och njuta av vår vackra natur och omgivningarna runtomkring hotellet. Det lilla enkla som vila, tystnad och lugn ger ofta ett positivt intryck hos alla stressade människor som måste hinna så mycket i sin vardag.
Åsa berättar att man även vill förstärka den lugna atmosfären inomhus.
– Vi har gjort iordning ett nytt privat relaxrum där man kan boka en privat spaupplevelse, kanske för att fira någon jubilar, träffa affärsbekanta eller umgås med vänner under avslappnande former. Vi har även kompletterat vårt spautbud med fler aktiviteter för grupper som till exempel bastu- och sparitual, samt en nära två timmars bastusittning med bastuvärd som leder aktiviteten. Som ytterligare ett led i gästernas välbefinnande har ett litet gym inretts med nya maskiner.
Man kan dessutom som alltid boka enskilda avkopplande spakurer och massagebehandlingar enligt Kerstin Florians koncept.

Mer grönt för både hälsa och miljö
En lyckad konferens har ofta någon speciell och lite annorlunda ingrediens. Det man ofta kommer ihåg är maten, och för att sy ihop en upplevelse som gör att gästerna kommer tillbaka även för nästa konferens krävs ett kreativt och uppfinningsrikt kök.
– Köket här på Källan fortsätter sin utveckling av goda måltider med hjälp av mycket närproducerade råvaror. Kökschefen beställer gärna närproducerat kött och följer även trender med mer grönt bland annat. Vi har som alltid många olika sallader till våra luncher och middagar, mer grönt för både hälsa och miljö är ett koncept som vi verkligen tror på, berättar Åsa Lindmark.
Kökspersonalen har nyligen varit på en smak- och matmässa för att hämta ytterligare inspiration. Det kommer väl till pass nu när man börjar skissa på det kommande årets nöjesprogram och höjdpunkter. Återkommande evenemang som förgyller är öl- och vinprovning, temahelger och specialkomponerade menyer.
Åsa avslöjar slutligen att hotellet under våren kommer att gästas av Bengan Janson som ska bjuda på en fantastisk show. Det ligger helt i linje med visionen att erbjuda guldkant och få gästerna att känna sig speciella med högkvalitativa evenemang, förstklassig mat och inte minst en atmosfär som gör Källan unikt.