Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Det allra bästa fjället har att erbjuda

Ett samiskt turistföretag som förenar det allra bästa fjället har att erbjuda i form av äkta råvaror och unika naturupplevelser. En verksamhet som drivs med genuint engagemang och som bevarar samiska traditioner. Hävvi i Glen dukar upp äkta samiska smakupplevelser både till vardags och till fest.

Ett livsverk som är väl värt att upplevas, lära känna och smaka på – att Hävvi i Glen finns med i White Guide förvånar inte dem som redan varit där och haft förmånen att uppleva det äkta samiska mathantverket.

Det äkta och ärliga
Företaget ägs och drivs av kocken Elaine Asp i nära samverkan med renskötaren Thomas Johansson. Att verkligen fånga det som känns rent och äkta och förmedla det i smakupplevelser har alltid varit Elaines dröm och den förverkligades äntligen i samband med att hon startade eget.
– Jag kände att jag aldrig riktigt hittade min plats i restaurangerna där jag arbetade. Jag drömde om att kunna följa hela kedjan från levande djur till färdig tallrik, och verkligen förmedla det äkta och ärliga med maten. Det känner jag att jag har kunnat uppnå i min egen restaurang som jag startade för sju år sedan, förklarar Elaine.
Hävvi i Glen erbjuder en produkt och totalupplevelse som inte finns någon annanstans.
– Att varje gäst ska vara nöjd är den bästa reklamen. Det strävar vi efter att uppnå varje dag. Då handlar det om att hela tiden leverera riktigt bra upplevelser. Utöver smakupplevelser kan vi också erbjuda en helhet med inblick i den samiska renskötseln, jakt och fiske, berättar Elaine vidare.

Nära naturen
Tillsammans med Thomas skräddarsyr Elaine äkta samiska upplevelser för såväl företag som privatpersoner. Det finns konferensmöjligheter och övernattningsstugor till förfogande.
Målgruppen för Hävvi i Glen är blandad och består egentligen av alla som värdesätter unika upplevelser i skog och fjäll.
– Vi lever mycket nära naturen och det är en upplevelse i sig. Vi får besök av både jämtlänningar och människor som kommer längre härifrån. Verksamheten är uppbyggd på det lokala – allt vi behöver köpa köps från närområdet. Resten odlar och föder vi upp själva, säger Elaine, som nu ser mycket positivt på framtiden och i närtid planerar för höstens stora skörd av råvaror i skog och mark.