Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Det bästa i livet är familjen – och Väderstad centralkonditori

Väderstad centralkonditori har många återkommande gäster. I ett brev från en långväga besökare blev ägarna Helen och Thomas Schwenke informerade om att det mest värdefulla i livet, enligt avsändaren, var den egna familjen – och så konditoriet i Väderstad! Det är ett betyg som värmer lite extra när familjen Schwenke går upp i ottan för att baka dagens bröd.

Väderstad har blivit lite av en kulturell upplevelse som lockar besökare från hela Sverige. Här finns nämligen den traditionella handelskulturen kvar, och det är något som verkligen uppskattas i tider som annars präglas av opersonlig e-handel och stressiga vardagar. Väderstad är tillräckligt litet för att allt ska kunna upplevas på en och samma dag, men tillräckligt stort för att ta emot flera tusentals besökare i en by med några hundratal boende.

Mitt i centrum
I Väderstad har handlarna gjort en stor sak av att utveckla det personliga mötet, komplett med gastronomiska upplevelser på det hemtrevliga konditoriet och Väderstad centralkrog, som familjen Schwenke också driver.
– De flesta av våra besökare till Väderstad landar förr eller senare på konditoriet eller på centralkrogen där vi bara serverar hemlagade rätter med mycket karaktär, säger Thomas Schwenke, som tog över caféverksamheten tillsammans med Helen för drygt 20 år sedan.
I skrivande stund pågår en omfattande renovering och utbyggnad av centralkonditoriet, som för övrigt har fått sitt namn efter platsen mitt i korsningen, alltså i Väderstads absoluta centrum.
– Man ser i princip allt i byn härifrån, skrattar Thomas, och tillägger att det är som bäddat för en god grannsamverkan, vilket man också har sedan många år tillbaka.
– Besökare till byggnadsvårdsbutiken stannar gärna på fika hos oss, och innan de ska hem hinner de handla lite goda kräftor också hos MarcusKräftan. Bättre kan det inte bli. Vi kan verkligen erbjuda en helhetsupplevelse utöver det vanliga här i Väderstad.

Bevarar mathantverket
Hela familjen är involverad i centralkonditoriet respektive centralkrogens fortsatta utveckling. Thomas och Helens barn är verksamma i både bageriet och restaurangen, och kommer högst sannolikt att driva det vidare när det blir dags. Det tycker Thomas känns väldigt bra.
– Vi har många återkommande stamgäster och vårt mål är att finnas kvar här många år framöver, säger han. Det är därför vi satsar på en stor utbyggnad nu, samtidigt som vi undersöker möjligheter för att göra vår verksamhet ännu mer unik. Vi kommer bland annat att testa bärodling för att förhoppningsvis bli självförsörjande när vi kokar egen sylt.
Det genuina och hantverksmässiga bakom kondisupplevelsen från en svunnen tid är ledstjärnor i den fortsatta förädlingen av Väderstad centralkonditori. Detsamma gäller för Väderstad centralkrog, där det är främst lokalt inhandlade råvaror som gäller och där hemlagad husmanskost är en stolthet.