Fre 1 jul / År 40 / Nr 3 2022

Det självklara valet av hundfoder

Familjeföretaget Pondus utvecklar och tillverkar högkvalitativt färskfoder för hundar. Baserat på svenska råvaror kan man garantera en kvalitet och spårbarhet som möter marknadens tuffaste krav. Det norrländska bolaget är även troget sina rötter genom att allra helst välja närproducerat utan extra tillsatser.

Idén bakom Pondus föddes i enlighet med marknadens behov av ett färskfoder för känsliga magar. Det finns en enorm bredd vad gäller hundfoder i dagligvaruhandeln, men vad många inte känner till är att flertalet innehåller ganska mycket som hunden faktiskt inte behöver.
– Vår vision är att göra alla hundar mätta och glada. Det gör vi genom att tillverka ett helfoder som mättar och som samtidigt inte innehåller onödiga kalorier och tillsatser som kan vara skadliga för hunden. Så har vi arbetat sedan företaget etablerades i början av 1990-talet och så kommer vi att fortsätta, säger Jonas Pahikka-Aho, vd på Pondus.

Ren och enkel mat
Med Pondus Original, som lanserades 1993, förändrade det norrländska företaget förutsättningarna för många hundar. Och deras ägare – för en glad hund ger ju en glad ägare. Maten från Pondus är ren och enkel, färsk och som hundmat ska vara – speciellt utvecklad efter hundens behov av energi och näring. Det kan låta självklart, men här är Pondus nytänkande genom att man faktiskt fokuserar på den aktiva hundens verkliga behov.
Utöver Pondus Original finns nu flera varianter av det omtyckta färskfodret från Norrland, bland annat ett foder anpassat för valpar och unghundar. Oftast används två eller tre olika proteinkällor, naturligt förekommande animaliskt fett samt tillsatta vitaminer och mineraler för att ge ett komplett foder. Alla ingredienser är naturliga, eftersom en hund som får äta en naturlig kost också får ett motståndskraftigare immunförsvar, förbättrad pälskvalitet, starkare klor samt ett optimerat näringsupptag.

Bra för hunden – bra för miljön
Pondus har ett 80-tal återförsäljare i Sverige och strävar hela tiden efter att utöka antalet återförsäljare. Fokus är inställt på Norden, där man redan börjat bygga upp ett starkt varumärke även i Finland.
Fabriken ligger i Överkalix, mitt i Norrbotten. Från anläggningen kan Pondus köra ut fodret till kunder och återförsäljare i hela Norrland och ner till Dalarna. Naturligtvis med miljösmarta transportval.
– Vi strävar efter att vara miljösmarta genom hela verksamheten. Energin som används i fabriken återvinns i egna processer och är dessutom energin miljömärkt. Vi nöjer oss ändå inte, utan klimatkompenserar vår energiförbrukning genom ett antal olika projekt, bland annat genom att plantera träd i Etiopien, berättar Jonas Pahikka-Aho.
Pondus foder ska med andra ord vara bra för hunden – och samtidigt vara minst lika bra för miljön. Först då är man nöjda inom företaget.