Mån 24 jun / År 42 / Nr 3 2024

Din lokala bredbandsleverantör i Ovanåker

För att så många som möjligt ska få så bra förutsättningar som möjligt för datakommunikation, telefoni och TV bygger Helsinge Net Ovanåker kontinuerligt ut sitt fibernät.
– Fiber har en högre hastighet och framför allt en helt annan stabilitet än den tidigare tekniken ADSL, säger Johan Sigfridsson, vd på Helsinge Net Ovanåker.

1997 bildade Ovanåkers och Bollnäs kommuner Helsinge Net AB för att bygga fibernät mellan orter i Hälsingland. Efter att fibernätet byggts och telestationerna anslutits för att möjliggöra internetleveranser via telenätet har verksamheten inriktats till att ansluta bostads- och företagsfastigheter ”ända fram”.
2010 delades Helsinge Net AB upp i två bolag, ett för vardera kommunen, och då bildades Helsinge Net Ovanåker AB. Bolagets uppdrag är att fortsätta fiberutbyggnaden i kommunen med den långsiktiga målsättningen att erbjuda 95 procent av företagen och 90 procent av hushållen möjlighet att ansluta sig till höghastighetsbredband.
– Med fibernät kan man få den hastighet man vill ha och det är samma hastighet oberoende hur långt från stationen man bor. Dessutom är driftsäkerheten mycket stor. Eftersom det är ljus som transporteras i kabeln och inte elström så blir det mindre känsligt för åska, fukt, kyla och värme, säger Johan Sigfridsson.

Mycket hög kapacitet
Det fiberbaserade bredbandet har mycket hög kapacitet, vilket innebär att man samtidigt kan både ringa, surfa på nätet och titta på TV.
Tillgång till fiberbredband ökar värdet på fastigheten och området där man bor.
– Det finns ett stort intresse för bredbandsuppkoppling hos dem som ska köpa eller byta fastighet. När vi började med fiberutbyggnaden 2010 gick det ganska trögt, men nu står folk i kö för att bli uppkopplade. Man kan säga att det har gått från ointresse till intresse och sedan till otåligt intresse, säger Johan Sigfridsson.
Anslutningsavgiften för att koppla in Helsinge Net Ovanåkers fiber i en fastighet är 6.250 kronor. Vill kunden ha dragning över den egna tomten kostar det ytterligare 2000 kronor.

Närhet till kunden
– Vår styrka är närheten till kunderna. Vi är lättillgängliga och kan bistå med specifika önskemål, säger Johan Sigfridsson.
För att Helsinge Net Ovanåker ska göra utbyggnader i glesbygden och mindre byar krävs EU-bidrag och där har företaget haft ett glapp under det senaste året.
– Vi har sökt bidrag till nästa år och hoppas att det ska funka så att vi får fart på utbyggnaden ute i byarna igen. Under 2014 har vi fått koncentrera oss på tätorterna.
Sedan starten har Helsinge Net Ovanåker dragit fibernät till drygt 2500 hushåll och totalt finns det 5000-5500 hushåll i kommunen.
– På grund av tjälen under vintern har vi inga utbyggnadsprojekt från december till april. Under 2015 ska vi fortsätta att bygga ut till hushållen och vi ska prioritera företagen ännu högre och erbjuda dem bra anslutningar. Vårt syfte är att göra Ovanåkers kommun mer attraktiv. Om man ska flytta hit så ska man inte tveka för att det finns dåliga uppkopplingar, säger Johan Sigfridsson avslutningsvis.