Tor 20 jun / År 42 / Nr 3 2024

Diös vill fortsätta växa i Gävle

Diös Fastigheter AB har tagit ett grepp om den norrländska fastighetsmarknaden.
Och i Gävle fortsätter expansionen för norra Sveriges största privatägda fastighetsbolag.
– Förutsättningarna finns utan tvekan här, säger Anders Hedström, affärsområdeschef för Diös i Gävleborg.

I Gävle har bolaget drygt 200.000 kvadrameter ythyrd yta fördelat på kontor (80.000), lager (70.000), handel och restaurang (51.000) och bostäder (8.000).
– Men vi har även 20-25.000 kvadratmeter outhyrd yta, bland annat Ericssons tidigare lokaler i Teknikparken där vi förstås arbetar med att hitta nya hyresgäster, säger Anders Hedström.

Bowling på O´Learys
Anders Hedström berättar att flera större projekt pågår just nu bland hyresgästerna i Gävle, bland annat på restaurang O´Learys där det just nu byggs till för att anlägga bowlingbanor i anslutning till restaurangen. Även Åhlénshuset vid Stortorget står inför förändringar, Åhléns önskar en ny lösning och butiksytan efter Cervera skall fyllas.
Diös vill också rusta upp det eftersatta Vasahuset och eventuellt även bygga till flera våningar.
– Vi håller på att se över hela vårt flöde just nu med vakanser, förvärv av nya fastigheter och eventuellt outnyttjade byggrätter som vi har, säger Anders Hedström och fortsätter:
– Självklart är vi intresserade av fortsätta växa och förvärva fastigheter i Gävle och att vara med och bidra till ett levande centrum.
Anders Hedström tycker att samarbetet med Gävle kommun, MPG (Marknadsplats Gävle) och andra branschkollegor fungerar bra och gör Gävle till en stad som har framtiden för sig inom fastighetsbranschen.
– Det finns en samsyn på de här frågorna och en vilja att samarbeta till förmån för stadens bästa, säger Anders Hedström.

Tog tillbaka gamla namnet
Diös är ett anrikt företag som bildades 1921 av byggherren Anders Diös i Dalarna.
2000 köpte AP Fastigheter ut Diös från börsen och företagsnamnet försvann. 2005 valde AP Fastigheter dock att sälja alla fastigheter norr om Uppsala till ett nybildat norrländskt bolag med flera tunga företagarfamiljer i ryggen. De döpte företaget till Diös Fastigheter AB.
Företaget delas in i affärsområdena Dalarna, Gävleborg, Västerbotten, Västernorrland, Norrbotten och Jämtland, och huvudkontoret ligger på Frösön utanför Östersund.