Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Driftiga människor i Sunne

Säg Sunne och många tänker på Selma Lagerlöf och Mårbacka. 
Men här finns mycket annat också.  
– Vi har en lång tradition av entreprenörskap, säger Anneli Jansson, informationsstrateg i Sunne kommun. 
  
Sunne har många småföretag med flera stora aktörer inom grafiska branschen, besöksnäringen, bygg och verkstad samt jord och skog.  
I kommunen finns även en lång berättartradition. Författare som Göran Tunström och Selma Lagerlöf härstammar från den värmländska orten i Fryksdalen. Mer än 106 år efter att Lagerlöf fick nobelpriset i litteratur bidrar hon fortfarande till besöksnäringen.  
– Gösta Berlings saga är vår bästa turistbroschyr. Många av husen och gårdarna i boken finns kvar, säger Anneli Jansson. 
Tillsammans med kommunchefen Berit Westergren ger Anneli Jansson exempel på varför Sunne kommun med sina 13.200 invånare andas en sådan framtidstro just nu. 
– Vi har Värmlands bästa näringslivsklimat med driftiga människor som har lång erfarenhet av entreprenörskap, det föds fler barn än tidigare och vi har inflyttning till kommunen. 

Lockar folk från Stockholm 
Kulturen är en viktig del i det hjul som driver Sunne framåt. Västanå teater i Berättarladan lockar 20.000 besökare om året och då inte bara från närområdet. Det går busslaster från Stockholm med människor som vill ta del av de föreställningar som bjuds. 
The Alma Löv Museum bjuder in konstnärer från hela Europa att ställa ut konst och har även en ettårig yrkeshögskoleutbildning för blivande manusförfattare. 
I ett av Sunnes äldsta hus i centrum, det rosa “Slottet” byggt 1849, huserar både komiker, filmare och dramatiker. 
– Att ha ett kreativt hus mitt i centrum är något som vi tycker är väldigt roligt, säger Berit Westergren. 

Kända utflyktsmål 
Här följer fler smakprov på vad Sunne har på gång eller är känt för:  
Rottneros Park håller flera mässor varje år för exempelvis trädgård och jakt. TV-programmet “Halv åtta hos mig” spelas in i Sunne under våren och så finns det förstås givna turistattraktioner som Ski Sunne, Sveriges första spa-anläggning Selma spa+ och Selma Lagerlöfs gård Mårbacka. 
Ett annat återkommande evenemang är rullskidtävlingen Inge Bråten Memorial i centrala Sunne som lockat hela svenska skideliten, bland annat åkare som Charlotte Kalla och från Norge Petter Northug.  

Bygger bostäder 
Nytt äldreboende ska byggas i Sunne och det planeras för bostäder och förskola på Torvnäs i attraktiva lägen på östra sidan av sjön Fryken. 
På den så kallade “Hotell Nilsson-tomten”, med utsikt över Frykensundet, planeras det för nya bostäder. Östra Skolan är nyrenoverad och ytterligare två grundskolor, Skäggebergsskolan och Svensby, håller på att renoveras. 
– Sunne ligger i toppskiktet i landet när det gäller antalet utbildade förskollärare på förskola och fritids. Vi vill ha kvalitet för barnen, säger Berit Westergren.    
 
Visste du att…
… Teaterbiografen i Sunne är från 1915. Det är en av Sveriges äldsta biografer i drift, och här gick bland andra Selma Lagerlöf på bio
… Värmlands bästa lekpark, Nils Holgerssons Äventyrspark,finns i Sunne
… den japanske professorn Yo Tsuchida skriver en bok om Sunne i Japan. Han fascineras av andan hos invånarna och de sociala nätverken