Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Drömläge i Gällivare

Kommunens bostadsbolag i Gällivare har bråda tider just nu. Hela Malmbergets bostadsbestånd ska rivas för att möjliggöra gruvans expansion. Utöver att samhällsomvandlingen kräver nya bostäder och det snabbt, så satsar Top Bostäder även på att bygga ut beståndet med 74 helt nya lägenheter i topplägen.

Det råder delade meningar kring det stundande samhällsomvandlingsprojektet som pågår i Gällivare och Malmberget. För människor som har bott i samma område under flera decennier kan det kännas svårt att flytta, men samtidigt ska man komma ihåg att det knappast skulle ha funnits mycket till samhälle i Gällivare om det inte vore för gruvnäringen.
– Det stämmer att 422 bostäder rivs i Malmberget, men LKAB finansierar lika många nya bostäder plus 55 och dessutom med högre standard. Inom allmännyttan finansierar LKAB hyresskillnaden med en hyrestrappa för de helt nyproducerade lägenheterna under åtta år framåt, så nu är det verkligen ett guldläge att få en helt ny lägenhet med hög standard, säger Esa Norojärvi, vd på Top bostäder.

Kortar bostadskön
Utöver de nästan 500 bostäder som måste byggas och planeras med byggstart 2020 så bygger Top bostäder för närvarande 74 nya lägenheter varav 50 är trygghetsboende. Med dessa beräknas bostadskön som tidigare var på elva år att minska ner till fyra år. För en mindre kommun som Gällivare är det ett stort steg att satsa så mycket, det motsvarar ju flera tusen nya bostäder i en kommun som Göteborg till exempel.
– Vi ser en avmattning när det gäller utflyttningstrenden som Gällivare haft tidigare. Vi vet att Gällivare har Sveriges lägsta arbetslöshet och att det finns många jobb här som arbetsgivarna helt enkelt inte lyckats fylla. Om vi ska kunna locka hit folk så måste det finnas ett utbud av attraktiva bostäder och det kan vi visa upp nu, menar Esa Norojärvi.

Bygger i drömlägen
Det finns mycket goda möjligheter att bo bra i Gällivare, ofta med fjällutsikt, och samtidigt ha nära till stadens utbud av service och bekvämligheter. Dessutom till priser som är svåra att slå. I de nuvarande projekten bygger Top bostäder med både älvs- och fjällutsikt. För friluftsälskaren är detta ett drömläge.
– I det ”Nya Malmberget”, som byggs på andra sidan dalen, kommer hyresgästerna att få en storslagen fjällutsikt. Vi har även byggt en del samhällsomvandlingslägenheter med utsikt över älven och våra hyresgäster har då fått ett bättre läge än vad de hade tidigare, både vad gäller kommunikationer och omgivning, påtalar Esa Norojärvi.
Eftersom det mesta som rivs är från 1960-talet så är det glasklart att det blir ett uppsving för hyresgästerna, och det bästa av allt: LKAB betalar mellanskillnaden. Gällivare kan alltså erbjuda helt nyproducerade bostäder – till attraktiva priser och i bra lägen – och dessutom en samhällsservice som lever gott på gruvans expansion. Detta är framtiden.