Mån 4 mar / År 42 / Nr 5 2023

Drömmen om ett eget bryggeri blev verklighet

En cykeltur i världen gav makarna Eva och Lars Nordlund en ny idé.
Att starta ett mikrobryggeri som fick namnet Jädraöl.
Det kom att förändra både deras liv och den lilla orten Jädraås i Gästrikland.

Lars och Eva Nordlund som egentligen är utbildade till tandläkare och socionom, hade många år av eget företagande bakom sig. De bedrev länge en framgångsrik tillverkning och försäljning av massagebänkar i Hemmesdynge i Skåne.
2009 ville paret testa något nytt och sålde firman på Söderslätt. Förtjänsten gav dem möjlighet att köpa en gammal fastighet i Jädraås i Gästrikland med utrymme för framtida verksamhet.

Inspiration i Kanada
Men först skulle man ta en rejäl semester på ett halvår eller så, och det skulle bli en cykeltur som man sent ska glömma. Paret hamnade till slut på ett lastfartyg som tog dem till Quebec i Kanada och där blev de så inspirerade av mat och ölkulturen att tanken väcktes att starta eget bryggeri när de kom hem till Sverige.
Och så blev det.
– I början bryggde Lars öl hemma på spisen i en 20-literskastrull, och sedan satte jag mig på skolbänken för att lära mig yrket från grunden och få den formella kompetensen. Jag läste till bryggeritekniker på distans i ett och ett halvt år och 2011 smög vi igång verksamheten, säger Eva Nordlund.
Första bryggerilokalen utanför den egna bostaden i Jädraås låg i Wij Trädgårdar i Ockelbo. Där fick Lars och Eva ett erbjudande om att starta ett visningsbryggeri i en gammal potatislada på 20 kvadratmeter.
Våren 2011 lanserades Jädraöl Trädgårdspilsner och samma år öppnade Jädraöl ett litet bryggeri i potatisladan där man sommartid erbjuder försäljning och provsmakning av folköl i den populära 6-packen i trä.

Verksamheten växer
Jädraöl, som brygger både starköl och folköl, har blivit en succé under åren som gått. De finns som lagervara på lokala systembolag i Gästrikland och flera restauranger i Sverige har Jädraöl på sin dryckesmeny. Dessutom har Jädraöl tagit fram ölsorter till bland annat NK i Stockholm, Högbo Brukshotell och flera krogar i Gävle.
– Ifjol flyttade vi produktionen till en större lokal i Gävle på 400 kvadratmeter. Vi kände att vi behövde göra det eftersom vi började bli trångbodda. I och med flytten kommer vi också närmare marknaden, säger Eva Nordlund och fortsätter:
– Det roligaste i det här jobbet är att hitta på nya ölsorter. Det är lite som att laga mat. Man provar sig fram och ser om det smakar bra.
Många olika smaker har passerat revy under åren eller vad som sägs om hallon, rönnbär och nypon för att nämna några. Målsättningen är att lansera nya sorter varje månad och att så småningom utveckla exporten av Jädraöl.