Fre 1 jul / År 40 / Nr 3 2022

Dynacon vågar bryta trender

Avancerade byggprojekt, byggservice och driven projektutveckling är Dynacon Constructions vardag. Företaget fyller tio år under 2020 och är en ung spelare i branschen. Bolaget bygger dock på lång samlad erfarenhet från grundarna, byggmästarna Håkan Stjernqvist, Lars Molander, Kent Kristensen och Magnus Carlsson.

Dynacon Construction är inget vanligt byggbolag. Genom att vara nymodiga och våga tänka nytt har företagets grundare tagit den annars så konservativa byggbranschen med storm. Nytänkande, med mod och ork att bryta gamla trender, visar sig vara en bra strategi om man ser till de projekt som Dynacon medverkar i. Oftast handlar det om mycket stora utvecklingsprojekt inom alla affärsområden.

Bygger landmärke på 14 våningar
Efter den första etableringen i Kronoberg har Dynacon utvecklats mot nya marknader i södra Sverige. Bara ett år efter uppstart etablerades ett systerföretag i Blekinge, och under 2016 startade verksamheten i Kalmar. Jonas Eliasson är arbetschef på Dynacon Construction Kalmar AB och fick uppgiften att fortsätta utveckla och etablera Dynacon i Kalmar, han har en bredd av erfarenheter från bland annat bygg-och vindkraftbranschen som passar utmärkt för Dynacons anda och nyfikenhet.
– Det som framförallt utmärker oss är vårt sätt att se på projekt och genomförandet av dem. Vi ser helheten från första början, och gör realistiska kalkyler baserat på det. Vi har till exempel ramavtal med Kalmarhem, som vi just nu bygger ett 14 våningar högt hyreshus för, berättar Jonas Eliasson.
Huset blir bland det högsta i Kalmar och utgör naturligtvis ett viktigt landmärke för staden samt ett mycket viktigt referensprojekt för Dynacon som ny aktör på den lokala marknaden.

Förtroende att bygga stort
Samtidigt som det 14 våningar höga hyreshuset uppförs driver Dynacon även ett annat projekt i 100 miljonerklassen för Kalmarhem, närmare bestämt i det nya bostadsområdet Karlssons äng.
– Vi har fått ett stort förtroende från våra beställare och hoppas naturligtvis på liknande uppdrag framöver. Vi tecknar gärna ramavtal där vi får möjlighet att se till helheten, då kan vi bygga riktigt bra projekt tillsammans med våra beställare, konstaterar Jonas Eliasson.
Att i ett första projekt få förtroendet att bygga över 200 lägenheter för kommunens bostadsbolag är stort, och det om något visar att Dynacon är en spelare att räkna med.

Projekt som sätter Kalmar på kartan
Utöver projektens storlek finns även andra parametrar som gör Dynacon till en unik samarbetspartner. Inte minst när det gäller hållbart byggande, där Dynacon har flera fina referenser från träbyggnationer i Växjö som exempel.
Dynacon genomför tillsammans med Derome Husproduktion AB Deromes första stora bostadsprojekt med ett unikt samarbete som tagits fram av respektive projektledare där man utvecklar vidare egna byggkoncept för exempelvis bostadshus. Projektet är dessutom Kalmars största trähusprojekt och genomförs med miljöbyggnadscertifiering.
– Dynacon vill vara en del i den hållbara utvecklingen av svenskt byggande och samtidigt få människor att växa och känna stolthet i sina uppdrag i denna fantastiska bransch. För oss i Kalmar handlar det om att förvalta de värden som Dynacon står för och har byggt upp under de senaste tio åren. När vi startade upp verksamheten i Kalmar var vi fem anställda och nu är vi över 40. Vi kommer att satsa på fortsatt tillväxt och att ligga i framkant med projekt som sätter Kalmar och Dynacon på kartan, säger Jonas Eliasson avslutningsvis.