Lör 2 dec / År 41 / Nr 5 2023

Eddie Bengtssons Bygg – ditt lokala byggföretag på Bjärehalvön

År 2000 startade byggnadssnickaren Eddie Bengtsson sin firma Eddie Bengtssons Bygg AB i liten skala.
Idag sysselsätter företaget totalt 18 anställda och är väletablerad i branschen.

Eddie har en gedigen branscherfarenhet och har varit verksam som byggnadssnickare i flera decennier. Han började sin bana som snickare i en liten lokal firma och har arbetat på Peab och i sin fars firma innan han beslutade sig för att starta eget.
– Jag startade ensam och sedan har det rullat på. Idag är vi 17 hantverkare och en person på kontoret. De flesta är snickare, men vi har också murare och plattsättare för att kunna erbjuda helhetslösningar till våra kunder, säger Eddie.

Förankring i Båstad
Eddie Bengtssons Bygg har stark förankring i Båstad och kring Bjärehalvön. Samtliga verksamma byggare är handplockade och fullt utbildade yrkesmän.
– När bra folk har blivit lediga eller hört av sig till mig så har jag sett en möjlighet för företaget att växa och då har jag anställt dem. Jag ser mig själv fortfarande som en liten byggare, men många säger till mig att jag börjar bli stor, säger Eddie.
Eddie Bengtssons Bygg har ett inarbetat kontaktnät av entreprenörer som arbetar efter en hög kvalitetsstandard.
Den huvudsakliga verksamheten för företaget är byggnationer av arkitektritade villor till privatpersoner (75 procent). Övriga projekt utförs för företag och kommunen (25 procent).
– Vi arbetar inte med prefabhus utan vi sysslar med gediget hantverk, säger Eddie.
Upptagningsområdet för företaget sträcker sig inom en radie på två-tre mil från Båstad.

Det största projektet
Det största projektet någonsin för Eddie Bengtssons Bygg var en totalrenovering av den kända Volvovillan i Båstad.
Villan ligger i korsningen Lindallén och Volvovägen och uppfördes av en av Volvos grundare Erik Gustaf Larsson 1931. Efter en allvarlig vattenläcka är nu villan totalrenoverad.
– Cirka tio man var involverade i projekt och det var mycket uppmärksammat här i Båstad, säger Eddie.
Bland andra stora projekt kan nämnas byggnation av en industrihall med tillhörande kontorslokaler åt Båstad Gruppen och ett nybygge åt Pensionat Enehall i Båstad. Detta projekt innefattade ett nytt apparatrum för värmesystemet och en helt ny pensionatsbyggnad som byggdes i trä.
Ett kvitto på att Eddie har lyckat med sin verksamhet är att han blev utnämnd till Årets Företagare 2005.
Det som är utmärkande för Eddie Bengtssons Bygg är den lilla firmans flexibilitet, en utbildad personal med yrkesbevis och en modern maskinpark.