Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Ekonomiskt gångbar lösning för klimatneutrala fastigheter

Familjeföretaget Orama i Lysekil AB tillverkar marknadens mest hållbara fönster. Med en konstruktion av bärande aluminium på utsidan och glasfiber på insidan, samma material som används för tillverkning av fartygskrov, har Oramafönstret i stort sett en oöverskådlig livslängd. Med glas i tre skikt är Oramas fönster dessutom oerhört täta och energieffektiva. Företaget erbjuder en ekonomiskt gångbar lösning för morgondagens klimatneutrala fastigheter.

Orama drar sitt strå till stacken för en hållbar utveckling inom byggbranschen. För 15 år sedan började företagets grundare Arne Karlsson tillverka fönster med unika egenskaper, baserat på en konstruktion som tål tuffa miljöer.
Dessförinnan hade Arne arbetat med fönster och beslag sedan 1960-talet, provat på olika tekniker och kommit fram till vilka egenskaper som krävs för en optimal och hållbar fönsterkonstruktion. Detta lade grunden för Orama som etablerades 1998.

Funkar i alla miljöer
Oramafönstret är det självklara valet när man vill bygga mycket långsiktigt och ta vara på en god inomhusmiljö utan onödig energiåtgång. Tack vare sin robusthet och täthet lämpar sig fönstret i alla miljöer med bibehållen god isoleringsförmåga, faktum är att det finns väldigt få andra lösningar på marknaden idag som har en så lång livslängd som Oramas fönster.
– Vi brukar säga att vi är till för alla som vill bygga hållbart för framtiden. Vi vänder oss således både till privatpersoner och till byggföretag, stora som små. Vi levererar till Sveriges största aktörer inom byggbranschen, från Luleå i norr till Malmö i söder, berättar VD Rolf Karlsson som hör till andra generationen i företaget.

Värnar om tradition
Orama har haft en god tillväxt under åren men är fortfarande en liten tillverkare i branschen. Och så ska det förbli, enligt Rolf Karlsson.
– Vi har en mycket gedigen kompetens i företaget. Vi förvaltar ett kunskapsarv och en tradition som vi är rädda om, vi vill finnas kvar och bedriva vår verksamhet här i Lysekil. När vi anställer så sker det uteslutande på gott rykte, vi lär känna personen i fråga och står själva för det mesta av upplärningen. Vi har för avsikt att bidra till hållbarhet även här, då vi förmedlar vår kunskap till yngre förmågor som ofta blir kvar hos oss väldigt länge.

Svensk kvalitetsprodukt i tiden
Orama står för en svensk kvalitetsprodukt som man tagit fram i egen regi. Förutom fönster tillverkas även fönsterdörrar och specialdörrar såsom pardörrar och säkerhetsdörrar med samma hållbara teknik. Det är också möjligt att kombinera dörr och fönster i samma karm.
– Vi har lösningar som passar olika behov och önskemål. Vi tillverkar efter beställning och kan snabbt ställa om vid behov. Detta i kombination med vår unika lösning gör oss till en aktör att räkna med i våra kunders strävan efter hållbart byggande för framtiden, säger Rolf Karlsson.