Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Elagenten vill utvecklas med rätt kompetens

Hos Elagenten i Skillingaryd och Hillerstorp kan proffskunder få hjälp med inköp av det mesta som behövs för att göra säkra och fackmannamässiga installationer och reparationer inom el. Elagenten har även en egen installationsverksamhet med elektriker och servicetekniker som möter kunder över hela Gnosjöregionen. Företaget expanderar och söker kompetens inom bland annat industriservice.

Elektrikern Jörgen Johansson startade verksamheten i liten skala tillsammans med Ingela Henningsson för snart 30 år sedan. Utvecklingen har sedan dess gått snabbt – idag sysselsätter Elagenten närmare 30-talet personer i sina butiker på två småländska orter, webbshop samt egna installationsarbeten. Och man behöver bli fler.
– Vi utvecklas med marknaden och ser till att vara lyhörda för de behov som finns i närområdet. Vi är sedan länge auktoriserade serviceombud för NIBE och får mycket jobb den vägen. Vi har också all kunskap och erfarenhet som krävs för att utföra större entreprenader inom automation, elinstallation, belysning, klimat och övervakning, berättar Jörgen Johansson.

Växer inom flera områden
Det finns väldigt många spännande roller hos Elagenten. Just nu behöver man tillsätta kompetens inom elinstallationer med industriell tillämpning. Eltekniker, automationstekniker och styrtekniker tillhör en svårfångad yrkeskategori på marknaden generellt, men Jörgen hoppas på att kunna knyta nya samarbeten för att lösa utmaningen.
Utan att nämna några kunder vid namn förklarar Jörgen att man på Elagenten är specifikt bra på projekt som kräver många olika kompetenser. Där kunden värdesätter enkelhet och tillgänglighet med en enda kontakt är Elagenten ett bra val.
Företaget får en hel del större entreprenader, men all form av service för att optimera energi, klimat och kommunikation hör till vardagen. Ett annat område som växer för Elagenten har inte så mycket med el att göra, men är likväl ett område som man har stort intresse av med försäljning av jakt och fritidsprodukter.

Driver stora utvecklingsprojekt
Utvecklingen fortsätter i rask takt. I skrivande stund är Elagenten mitt uppe i ett stort utvecklingsprojekt då man sjösätter sin nya outletbutik i Skillingaryd. Här säljs fullt fungerande maskiner som exempelvis visningsexemplar, samt helt nya men lagerskadade maskiner som monteras isär för att komma åt de dyrbara och fullt fungerande delarna.
Samtidigt pågår ett antal större installationsprojekt, bland annat på Hooks Herrgård som nu genomför ett mångmiljonprojekt med utveckling av ett helt nytt kök där Elagenten står för all elinstallation. Ett liknande uppdrag pågår i Ljungby för en större restaurangkedja som öppnar en ny anläggning där Elagenten ska leverera allt från belysning till installation av klimatsystem.
– Vi har kapacitet för fler komplexa projekt och dammsuger marknaden på kompetens som kan utveckla vår verksamhet – och människor som samtidigt vill utvecklas i sina roller tillsammans med oss. Här har vi mycket att erbjuda för den som vill satsa på en karriär inom el- och industribranschen, säger Jörgen Johansson.