Lör 2 mar / År 42 / Nr 5 2023

Elite Hotel Knaust expanderar stort och flärdfullt

En tydlig förkärlek för det klassiska och flärdfulla i kombination med gott detaljseende skapar en unik känsla på Elite Hotel Knaust i Sundsvall. Här samlas såväl långväga stamgäster som sundsvallsbor för att äta gott, umgås och samtidigt uppleva hotellets kännetecknande atmosfär. Här är alla välkomna.

Fokus på lite annorlunda koncept är något som märks och känns på samtliga hotell inom Elite – inte minst på expansiva Elite Hotel Knaust i Sundsvall. Hotellet satsar på ökad kapacitet och inriktning mot fler målgrupper och har nyligen tagit över intilliggande Oscar Matsal & Bar för att förverkliga det.

Expansion nära förvandling
Det planeras i skrivande stund för renovering av flertalet sviter och av loungen. Genom att ta över grannfastigheten Oscar Matsal & Bar öppnar Elite Hotels ägare dessutom för helt nya möjligheter där hotellverksamheten inklusive konferensdelen kommer att vidareutvecklas med nya ytor. Hotelldirektör Ulrica Widmark Norberg är mycket nöjd med utvecklingen hittills:
– Det gäller att förnya sig även om själva hotellkonceptet bygger på det anrika och traditionella. Naturligtvis handlar det om att hitta balans, där vi med varsam hand renoverar och bygger om i denna kulturmärkta byggnad. Vi ska möta våra gäster med ett lite annorlunda erbjudande som känns unikt och äkta, och då måste vi även kunna förnya oss där det efterfrågas. Vi kommer bland annat att satsa mer på möten och konferens framöver.
Utveckling av större konferensytor, eventuellt större gym och ett helt nytt spa ligger fortfarande på projektering. Att det helt säkert kommer att bli större konferensytor är nog ganska säkert att anta, liksom en rymligare restaurangdel, men till exempel spa är ännu inte genomklubbat även om det vore önskvärt.
– Vi har inte beslutat vad som ska ligga var, men det som är klart är att vi expanderar och att vi vill stärka varumärket Elite Hotels i Sundsvall. Det kan vi göra tack vare nya ytor. Vi ska fortsätta driva och utveckla våra egna koncept och vår egen verksamhet, vi kommer alltså inte att behålla bar och nattklubb så som det varit tidigare under Oscar Matsal & Bar, bekräftar Ulrica.

Anrikt praktexemplar
Att Elite Hotels vågar sticka ut hakan märks på hotellens karaktär. Det snålas inte med flärdfulla detaljer som skapar den rätta känslan – att ta in på hotell ska kännas som något speciellt och vara en upplevelse som gör att gästerna väljer att bo på någon av Elite Hotels anläggningar, som finns från Malmö till Kiruna, om och om igen.
En annan gemensam nämnare för de flesta av hotellen är att de huserar i kulturbyggnader med mycket karaktär. Elite Hotel Knaust i Sundsvall är då ett av praktexemplaren med sin anrika byggnad från sent 1800-tal, med bevarad marmortrappa och festsal där gästerna fortfarande kan förnimma ekot av forna storslagna tillställningar.
– Många sundsvallsbor känner till historien med vilda fester, krossat porslin och till och med en häst i marmortrappan. Idag är det betydligt lugnare här på hotellet, men vi har fortfarande ett starkt engagemang som lyfter vilken tillställning som helst, lovar Ulrica.
Konferenser, mässor, familjefester och bröllopsmiddagar är exempel på tätt återkommande evenemang som hålls på Elite Hotel Knaust, men hotellet gästas lika ofta av mindre sällskap på lunch eller middag i anrika Spegelsalen.