Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Elite Stadshotell i Luleå förbereder sig för SM-veckan

När man stegar in på Elite Stadshotellet i Luleå möts man av en fantastisk entré och den härliga atmosfären. Det riktigt lyser om ett välkommet mottagande och en behaglig känsla. Nu är det snart SM-veckan i staden, tillsammans med Boden, den 25 till 31 mars som gör att företagarna är i full gång med alla förberedelser. Ett av dessa företag är Elite Stadshotellet i Luleå som ligger centralt  vid gågatan och stadsparken.

– Det är jättekul att vi fått hit SM-veckan till Luleå, säger hotelldirektören Jenny Edfeldt på Elite, Stadshotellet, som själv älskar idrott och missar inte någon av Luleås matcher i hockeyns högsta liga, SHL.
– Jag ser varje match  hemma  på plats och borta (på TV), säger Jenny som också gläds åt den övriga idrotten i staden. Vi har ju också två basketlag (dam och herr) som spelar i högsta serien.

Festivitetssalen från 1903
Hotellet i Luleå invigdes redan 1903 och ett av rummen Festivitetssalen är kvar än idag.
– Vi är stolta över att ha kvar den här salen som går i ressnansstil med bland annat kristallkronor och italienskt så kallade stuckdekorationer i taket, säger Jenny.
Hotellet som ursprungligen uppfördes som kombinerat stadshus och hotell efter ritningar av Fredrik Olaus Lindström och Karl August Smith, invigdes alltså 1903. Hotellet fick en för tiden mycket påkostad fasad i fransk nyrenässans i tegel och skulpterade stendekorationer, liknande Bünsowska huset i Stockholm. En brand 1959 totalförstörde hotellets övre våningar. På- och tillbyggnaden efter branden ritades av dåvarande stadsarkitekten John Berglund. Hotellets magnifika festivitetssal med rika stuckdekorationer är än idag en av hotellets viktigaste representationslokaler. Elite Hotels of Sweden köpte Stadshotellet år 2000.

Bred målgrupp
Det är en bred målgrupp som besöker hotellet i Luleå. Man räknar in alla möjliga, turister och många som är och arbetar är här.
– Luleå är porten till Norrbotten. Och många kommer hit för att ta del av midnattssolen och så har vi många besökare från Nordnorge, framför allt under sommaren, säger Jenny.
Dessutom har vi många övernattningar under vintersäsongen då hockeyfansen från Luleås bortalag kommer hit och övernattar liksom gästande hockeylag.
Man ser också en ökning av besökare från olika delar av världen.
–  Vi vill ju alltid att det är att de som besöker oss skall känna sig som hedersgäster när de kommer hit, säger Jenny.

Genom Sverige
Elit Hotell är en stor kedja som går som en röd tråd genom Sverige.
– Vi har idag 39 hotell från Malmö i söder till Kiruna i norr, berättar Jenny vidare. Varje hotell har en egen historia och speciell karaktär. Det är unika och varsamt renoverade byggnader.
– Vår ambition är att förena klassisk stil med moderna trender och skapa en minnesvärd hotellvistelse. Totalt har man 159 rum,  varav fem är sviter. Dessutom är det rikligt med konferenslokaler och den nationella kedjan Bishop arm (pub och restaurang) som ingår i Elite Hotell. Hotellets gäster har fri tillgång till gymmet World Class. Alla rum har trådlös Internetuppkoppling.
– Vi levererar positiva och minnesvärda upplevelser som inkluderar allt från vacker miljö och god mat till förstklassig service, säger Jenny. Vi hoppas att ett besök hos oss ska förgylla tillvaron.

En viktig roll
De flesta hotell i Elite-gruppen har spelat en viktig roll i den stad där de finns. För generationer av invånare har hotellet varit förknippat med positiva upplevelser och höjdpunkter i tillvaron. Likaså för tillresande gäster. Hotellets affärsidé är att erbjuda en modern och effektiv serviceverksamhet. Utöver kärnverksamheten med handhavande av övernattnings– och konferens-möjligheter för affärsresande och turister skall hotellet med restauranger, pub, vara en mötesplats för såväl hotellgäster som lokalbefolkning. Elite Hotels of Sweden är Sveriges mest klassiska hotellkedja. Hotelldirektören Jenny Edfeldt i Luleå trivs som fisken i vattnet med sitt jobb och får frågan om hon vill sätta de tre bästa punkterna om hotellet.
– Oj, det finns mycket bra att säga om hotellet. För det första de fantastiska  historiska lokaliteterna. Sedan “Vårt Värdskap” och som tredje punkten, “Ett levande stadshotell.