Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Elite Stora Hotellet rustar för ytterligare 160 år av innovation och utveckling

Med sitt fördelaktiga läge i hjärtat av Linköping erbjuder Elite Stora Hotellet ett boende i en av stadens vackraste och mest anrika byggnader. Arkitekturen är en upplevelse i sig. Hotellet har renoverats med varsam hand under den långa resan på drygt 160 år, och nu sker ytterligare en upprustning för att möta ökad efterfrågan och nya målgrupper.

Elite Stora Hotellet i Linköping är ett av Sveriges äldsta stadshotell som öppnade redan 1852, då med diverse kringverksamheter inhysta under samma tak. Stora Salongen var då biograf, och hotellet hade, med tanke på att det byggts invid Stora Torget, även en hel del mötesverksamhet med anknytning till stadens fortsatta utveckling.
Stora Salongen är fortfarande så långt som möjligt bevarad för att bibehålla sitt ursprungliga storartade intryck. I samband med en omfattande renovering och tillbyggnad av fler rum har Stora Salongen förvandlats till en mycket trivsam och ljus frukostmatsal.
Den del av hotellet som tidigare inhyste matsal och kök förvandlas nu till nya högklassiga rum som dessutom markerar vd:n Bicky Chakrabortys vision för expansion och tillväxt i Linköping.

Bidrar till Linköpings attraktionskraft
Elite Stora Hotellet är strategiskt beläget vid det medeltida marknadstorget i hjärtat av staden, ett stenkast från konserthuset och konferenscentret och med butiker och restauranger bokstavligt talat alldeles runt hörnet.
Hotellet kommer i samband med färdigställandet av de nya rummen att ha ca 120 rum. Dessutom finns flera konferenslokaler i olika storlekar. I samma hus finns också Restaurang Storan, som inte drivs av hotellet men som har högt anseende i Linköping med omnejd. Restaurang Storan tar hand om hotell- och konferensgästernas middagar men är också öppen för allmänheten. Ett stenkast från hotellet finns The Bishop Arms, som ingår i Elite koncernen, med sitt breda utbud av mat och dryck.
– Nytt för i år blir en satsning på brunch. Vi tror att det kan bli ett välkommet komplement för alla Linköpingsbor och vi planerar att komma igång med det till hösten, informerar hotelldirektör Anne-Lie Boman.

En naturlig utveckling
Elite Hotels satsning i Linköping är en naturlig utveckling som ligger i fas med regionens tillväxt och en ständigt ökande attraktionskraft. Hela Östergötland rustar för en betydligt större mötes- och kongressverksamhet över lag. Det gäller inte minst i universitetsstaden Linköping som också är regionens hjärta när det gäller innovation och utveckling.
– Alla hotell konkurrerar om potentiella gästers uppmärksamhet, men här i regionen sker det på andra villkor eftersom vi vet att vi får större beläggning oavsett om ett evenemang hålls här i staden eller i grannstaden, Norrköping. Vid större evenemang i Norrköping får även Linköping automatiskt fler hotellgäster och vice versa, påpekar Anne-Lie.
Linköping sjuder av liv med en mix av teknik och historia. Staden präglas av ett genuint arv som grundas på över 700 år som politiskt, religiöst och akademiskt centrum. Här finns flera av landets mest teknikintensiva företag, ett av norra Europas främsta universitet och en av Europas främsta science parkmiljöer.
– Vår främsta uppgift är att knyta logi- och konferensavtal med aktörerna här i regionen. Vi tar hand om deras affärsgäster och kontakter, nationella såväl som internationella. Att vi kan hålla en förstklassig service är därför en självklarhet, poängterar Anne-Lie Boman som avslutning.

Elite Hotels i korthet
Elite Hotels består idag av 27 kvalitetshotell – från Malmö i söder till Luleå i norr. Elite Hotels växer och öppnar under 2016 hotell i Umeå och 2017 i Uppsala. Varje hotell har sin unika historia och speciella karaktär. De flesta hotell återfinns i varsamt restaurerade byggnader, där Elites ambition är att förena klassisk stil med moderna trender för att skapa harmoni. Vd och ägare av Elite Hotels of Sweden är Bicky Chakraborty.