Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

En anrik partner till möbel- och inredningsindustrin

Herrljunga Träindustri AB har sedan starten 1948 haft ett mål: att möta kundernas önskemål om bra produkter till rätt pris och kvalitet.
Företagets specialitet är ommantling, vilket innebär att man belägger fanér eller folie på en profil av skivmaterial.

Familjeföretaget Herrljunga Trädindustri grundades av Arne Andersson 1948 som ett traditionellt snickeri. 1980 kom dagens ägare, Bo Alavik, Arnes svärson, in i bilden. Bo drev företaget tillsammans med sin svåger, Leif Andersson, i 25 år tills han gick i pension 2005. Idag är Bo Alavik ensam ägare.
– Vi är en renodlad underleverantör till inredningsföretag, möbeltillverkare, kök- och badtillverkare med mera. Trots att vi heter Herrljunga Träindustri så jobbar vi inte i massivt trä utan i träbaserade skivmaterial som MDF, spånplattor, plywood och liknande, berättar Bo.

Ommantling
Som produktionsteknik har ommantling använts i över 30 år, men teknik och material utvecklas ständigt. När tekniken utvecklades i Europa under 1970-talet såg man möjligheter att hitta lösningar där massivträ inte var optimalt.
– Trots att vi har hållit på med ommantling i mer än 30 år så är det för många något nytt och ovanligt, säger Bo Alavik.
Sedan Herrljunga Träindustri startade sin första ommantlings-linje 1981 har mycket utvecklats och förändrats, men företagets strävan att uppfylla kundernas önskemål är fortsatt densamma.

Bred i en smal nisch
– Vi är oerhört breda i vår smala nisch. Den smala nischen är vår ommantlings-teknik, där vi ofta gör smala lister och små detaljer. Samtidigt är vi väldigt breda och kan erbjuda hela kedjan från framtagning av en komponent till efterbearbetning i form av cnc-fräsning och borrning. Vi utför också montering, packning och sköter logistiken åt våra kunder, berättar Bo Alavik.
Herrljunga Träindustri har inga ”egna” produkter utan arbetar helt med kundspecifika produkter. Men självklart vill företaget gärna delta i kundernas produktutveckling med sitt kunnande för att skapa bästa effektivitet och nå så optimal lösning som möjligt.

Rikstäckande
Herrljunga Träindustri har ett rikstäckande upptagningsområde. Cirka tio procent av produkterna går på export till de skandinaviska länderna.
– Jag tror personligen att vår hemmamarknad i Sverige inte kommer att växa. Det kan gå både upp och ner beroende på konjunkturen och hur mycket det byggs. Vi jobbar på att bredda våra erbjudanden och utföra fler moment till kunderna, säger Bo Alavik.
På Herrljunga Träindustri är man mån om både kvalitet och miljön och är kvalitetscertifierad enligt ISO 9001 och miljöcertifierad enligt ISO 14001. Företaget sysselsätter cirka 25 anställda.