Mån 29 nov / År 39 / Nr 4 2021

En bit av Italien i Västerås

Idén att kombinera italienska cyklar med det italienska köket har snabbt blivit en succé. Grundaren av konceptet, ”Cykelkungen” Salvatore Grimaldi, har på sex år etablerat Bianchi Café & Cycles i flera städer i Sverige och resten av världen.

Grundaren bakom Bianchi Café & Cycles är ”Cykelkungen” Salvatore Grimaldi från södra Italien. Som ung pojke kom han till Västerås tillsammans med sina föräldrar i början av 1950-talet.

1970 etablerade han sin första fabrik i Köping och har genom åren byggt upp ett industriellt imperium. Där ingår bland annat Cycleurope med många premiummärken av europeiska cyklar, såsom svenska Monark och Crescent, franska Gitane och inte minst den legendariska Bianchi från Italien.

Han hade länge drömt om att öppna en cafékedja och idén om att kombinera cykelbutik, cykelverkstad, café och restaurang med ett italienskt kök växte fram. Det första Bianchi Café & Cycles öppnade i Stockholm 2010 och blev snabbt en succé.

Den nu 70-årige Salvatore Grimaldi har sedan dess etablerat Bianchi Café & Cycles i flera städer i Sverige och världen, bland annat i Tokyo och Milano, staden där Edoardo Bianchi skapade den första Bianchicykeln år 1885.

I april 2014 öppnade Bianchi Café & Cycles i VLT-huset på Slottsgatan i Västerås, något som känns helt naturligt. Dels för att Salvatore Grimaldi är uppvuxen i Västerås och dels för att det är en utpräglad cykelstad. Här är det många som motionscyklar och cyklar till jobbet och stan har en stor och väletablerad cykelklubb som i år firar 100-årsjubileum.

– Vi har ett bra samarbete med Västerås Cykelklubb och även om vi endast säljer Bianchi-cyklar så servar vi alla cykelmärken i vår fullservice-verkstad. Vi kommer även att arrangera flera events för våra cykelkunder framöver. Tanken är att skapa en klubbkänsla för alla som cyklar en Bianchi i Västerås, berättar chefen Anna Österberg.

Plats för 150 gäster
För företag och privatpersoner som är intresserade av italienska specialiteter på sin lunch, after work, middag eller frukostevent erbjuder Bianchi Café & Cycles den perfekta inramningen.

Lokalerna har plats för 150 gäster, varav 125 bordsgäster. Restaurangen, som har fullständiga rättigheter, serverar á la carte-rätter och viner och grappor väl avvägda mot menyn. Det finns även en gedigen cateringmeny med italienska bufféer. Och det tummas inte på kvalitén.

– Vi ställer höga krav på råvarorna och väljer kravodlat i den mån det går. Mycket kommer från Italien, men när vi köper råvaror från Sverige väljer vi närproducerat. Den höga kvalitén tingar ett lite högre pris. Men det är samtidigt nyckeln till vår framgång, att gästerna vet och känner att de får kvalité för pengarna, säger Anna Österberg.

Hon ser fram emot att installera en grill i köket för att ytterligare höja kvalitén på maten.

– Många människor är väldigt medvetna och måna om vad de stoppar i sig. Genom att grilla maten istället för att steka den kan vi dra ner på smör och olja vid tillagningen.

För den som bara vill ta en fika i en inspirerande miljö serverar Bianchi Café & Cycles stans bästa kaffe. En himmelsk sort från Lavazza!