Mån 24 jun / År 42 / Nr 3 2024

En diamant i järnhanteringens Bergslagen

Swedish Diamondtool Consulting AB är en liten diamant i järnhanteringens Bergslagen. 2006 köpte Sandvik Hagby Bruk i Nora. Efter två år valde Sandvik att sälja avdelning bygg till Husqvarna.
Erik Håkanson och Ante Larsson som arbetat länge i branschen behövde inte fundera länge vad dom skulle hitta på utan startade bolaget SDC AB.

– Vi började i hemma i våra garage med tre anställda, och idag har vi växt till ett företag på 15-17 anställda. Vi är fortfarande ett litet företag men även om vi är små besitter vi en stor kunskap om branschen , säger Erik Håkanson och fortsätter:
– Det finns oerhört mycket kompetens i företaget och dom flesta har varit med länge från Hagby Bruk. Vår äldste medarbetare startade i branschen 1953 och han jobbar fortfarande kvar hos oss.

Tillverkar diamantverktyg
SDC AB är ett bolag som tillverkar och säljer diamantverktyg och kringutrustning för bearbetning av hårda material som betong och sten. Med verktygen kan man borra i betong från ett par decimeter till en kilometer ner i berget.
SDC AB arbetar mot två typer av marknader. Dels mot betonghåltagning ,vilket innebär att du sågar och borrar i olika typer att betongkonstruktioner. Den andra är kärnborrning då du borrar djupare hål.
Kärnborrning riktar in sig framför allt mot gruv och anläggningsindustrin där du borrar ur borrkärnor djup ner i berget för att undersöka bergsformationer eller malmkroppar. Dom grövre borrören kan med fördel även användas som grundförstärkning då metoden är tyst och nästan vibrationsfri.
Idag har företaget två anläggningar i Sverige.. En verkstadsbutik i Stockholm med några personer som sköter service och försäljning gentemot Stockholmsmarknaden. Den andra anläggningen ligger i Nora där medarbetarna sköter produktion, försäljning och administration.

Byggde ut
2015 blev företaget för trångbodda och beslutade för en utbyggnad för att få plats med rörsvarvar och tillverkning av borrkronor. En produktion som man tog över efter Sandviks nedläggning av Hagby Bruk i Nora.
2016 förvärvade SDC AB ett litet bolag, Drillex, som har agenturen för Reflex mätutrustning i Skandinavien. Med Reflex utrustningen kan du rakhets mäta borrhål i olika dimensioner och orientera borrkärnorna.
– Några av anledningarna till att SDC har utvecklas som företag är att vi hela tiden försöker vara lyhörda, att vi arbetar nära våra kunder för att utveckla nya produkter och hitta lösningar. Vi tror även att vår höga service nivå är en stor faktor till företagets framgång, säger Erik Håkanson.

FAKTA:
Swedish Diamondtool Consulting AB
Ägare: Erik Håkanson och Ante Larsson.
Beläget: På Nytorps industriområde i Nora och en avdelning i Västberga Stockholm.
Startade: 2008.
Antal anställda: Cirka 15-18.
Omsättning:Cirka 51 miljoner kronor.
Produkter: Tillverkar diamantskärverktyg för sten och betong, sågklingor, hålsågar, sågvajrar, och kringutrustning. Nu också borrör och diamantborrkronor för kärnborrning i berg och betong. I och med köpet av Drillex förra året har SDC också en verksamhetsdel där man hyr ut utrustning för olika typer av mätningar i borrhål.
Hemsida: www.sdcab.se