Fre 19 aug / År 40 / Nr 3 2022

En flygplats med många möjligheter

Karlstad Airport har cirka 110.000 resenärer varje år och erbjuder både lågprisflyg, charter och linjeflyg.
Den nuvarande flygplatsen, som invigdes 1997, ligger cirka 18 kilometer nordväst om Karlstad.

– Vi har fyra avgångar per dag till Arlanda och Stockholm, men 90 procent av resenärerna flyger vidare till andra resmål, säger Carl Hallgren, marknadschef på Karlstad Airport.
Nu är det inte bara inrikesflyg som erbjuds på Karlstad Airport. Från hösten 2012 erbjuder flygplatsen tur och retur till Las Palmas med Norwegian, ett av världens starkaste lågprisflygbolag. Norwegian flyger också till Alicante på somrarna. Sedan 2014 har man också flygningar till Turkiet, Rhodos, Mallorca och Kroatien.
Karlstad Airport erbjuder sina resenärer såväl goda måltider som taxfree-shopping. På Bistroairport serveras en gedigen och vällagad lunch lagad på värmländska råvaror. Bistroairport håller öppet i samband med alla charteravgångar.
På Karlstad Airport finns moderna konferensfaciliteter att hyra med utsikt över flygfältet. Det finns även möjlighet att kombinera konferensen med visningar och events på flygplatsen.
– Vi har fyra konferensrum i olika storlekar och kan ta emot upp till 100 personer. Handelskammaren i Värmland hade nyligen ett frukostmöte hos oss, berättar Carl Hallgren.

Utbildningar på flygplatsen
Personalen på Karlstad Airport är utbildad i säkerhetsarbete och har goda kunskaper i brandskydd och akut livräddning. På flygplatsen erbjuds färdiga paketlösningar inom områdena brandskydd och första hjälpen, men man kan också specialanpassa utbildningar efter kundernas behov.
– Vi har också ett avskilt område där man kan träna bilkörning. Svenska Rallyt går här i Karlstad och då lägger många rallyförare sin träning här, berättar Carl Hallgren.

Ny ägare
Karlstad Airport öppnades 1997 av dåvarande ägaren Luftfartsverket. Som de flesta andra regionala flygplatser har Karlstad Airport idag lokala ägare, i det här fallet Karlstads kommun.
– Med kommunen som ägare fattas besluten närmare verksamheten, vilket är en fördel när vi jobbar för att rekrytera nya flygbolag till flygplatsen. Värmland är en av de största exportregionerna i Sverige med många stora industriföretag och det är viktigt för företagen att enkelt få hit sina kunder, säger Carl Hallgren.