Ons 22 maj / År 42 / Nr 1 2024

En framtidsinriktad bank och stabil partner

Som en av de största fullservicebankerna i Europa är Nordea också en av de mest stabila. När många europeiska banker stretar i motvind så förblir Nordea en stabil partner för både företag och privatkunder. Faktum är att ingen europeisk bank har högre kreditbetyg än Nordea. Målet är att fortsätta bygga en framtidsinriktad bank där man hjälper människor och företag att nå sina mål.

Nordens största bank har fler relationskunder idag än någonsin. Trots tuffa tider har banken lyckats skapa nya relationer som håller. Vad är det som gör att just den här banken lyckas så bra? Ett svar är att fördelarna hos en stabil storbank effektivt kombineras med en stark lokal förankring. Vi talar förstås om Nordea.

Samverkan är nyckeln
Nordea har en stark lokal förankring med privat- och företagsbank under samma tak vid Stora Torg i Halmstad. I samma hus finns också en Private Banking-enhet riktad till både företags- och privatkunder.
– Samverkan är ett nyckelord för oss, säger Daniel Enberg, kontorschef på Nordea Företag i Halmstad. Vi har goda resurser i Halmstad, men om det behövs avropar vi specialistkompetens ifrån den enhet i Sverige som är aktuell. Det bästa ur kundens synvinkel är att vi anpassar våra lösningar efter kundens behov.
– I slutändan handlar allt om kundnöjdhet. Nöjda kunder innebär fler affärer och förhoppningsvis fler nya kunder.
Företagskontoret i Halmstad ansvarar för ett område som sträcker sig utanför länets gränser, förutom Halmstad och Laholm omfattas även Båstad och Ängelholm.

Framstående förmögenhetsförvaltare
Förutom att Nordea är en av Europas mest stabila banker rent ekonomiskt så är man också Nordens främsta förmögenhetsförvaltare med ett förvaltningskapital om totalt 126 miljarder Euro. Inom affärsområdet Private Banking förvaltas cirka 43 miljarder Euro på uppdrag av omkring 95 000 kunder. Nordea Private Banking finns på ett 20-tal orter i Sverige varav Halmstad är en och förvaltar kapital på uppdrag av privatpersoner, företag, stiftelser och organisationer.
– Vi erbjuder rådgivning inom hela Private Banking-området och vänder oss till kunder som är engagerade i sin förvaltning. Private Banking-konceptet är ett erbjudande till kunder som har ett placeringsbart kapital över tre miljoner kronor. Erbjudandet är detsamma inom hela Nordea, oavsett vilket kontor man anlitar. Private Banking fungerar som en egen liten organisation inuti en större, med beslutstagande på lokal nivå, förklarar Börje Johansson, Senior Private Banker på Nordea i Halmstad.

Prisbelönt Private Banking-organisation
Nordea har alla finansiella instrument in-house, men det innebär inte att man enbart erbjuder interna lösningar.
– När vi väljer placeringslösning ser vi alltid till kundens enskilda önskemål och mål med placeringen, därefter syr vi ihop bästa tänkbara lösning, understryker Börje.
Faktum är att Nordeas Private Banking-tjänster är prisbelönta. Nordea Fund & Manager Selection har nämligen fått utmärkelsen Swedish Fund Selecting Team of the Year i Nordic Fund Selection Awards. Priset grundas på att man väljer ut de allra bästa externa fondförvaltarna och kombinerar med bästa tänkbara lösning för kunderna.

Kundernas betyg avgörande
För femte året i rad har tidningen Euromoney utsett Nordea Private Banking till Nordens bästa Private Banking-aktör.
– Samtidigt som vi gläds över detta fina betyg är det ju vad kunden tycker om oss som räknas, därför är det viktigast att vi ser till att leverera det kunden vill ha och är lyhörda inför deras behov. Det räcker inte att enbart vara stora och få bra betyg utan det är hela tiden kunden som bestämmer hur bra vi verkligen är, säger Börje Johansson som avslutning.