Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

En Helsingborgstransportör i tredje generationen

H. Ekberg Spedition AB i Helsingborg kännetecknas av prisvärda, snabba och säkra transporter.
Företaget har specialiserat sig på transporter till och från Frankrike, men kör även gods till bland annat Holland, Belgien och Tyskland samt övriga Europa.

Året var 1954 då Harry Ekberg startade verksamheten under namnet Harry Ekbergs Åkeri. 1967 började Håkan Ekberg i företaget och 1972 övertogs familjeföretaget av Håkan Ekberg och hans syskon Kjell-Åke Ekberg och Anna-Kerstin Bodenäs.
1998 delades företaget och H Ekberg Spedition bildades med Håkan Ekberg som ägare. 2004 började tredje generationen, Henric Ekberg, arbeta i företaget och 2012 gick han in som delägare. Den andra delen av Harry Ekbergs Åkeri heter idag AK Ekbergs Åkeri och drivs av Henrics kusin Magnus Bodenäs.
– Vi kör först och främst till och från Frankrike, men vi är också stora på Holland, Belgien och Tyskland. I och med att vi är specialiserade på Frankrike bidrar detta till att andra speditionsfirmor har behov av våra tjänster, berättar Henric Ekberg.
H Ekberg Spedition täcker även övriga Europa genom sina samarbetspartners i respektive länder.
Kunderna finns i de flesta branscher, allt från konfektion och industri till de stora pappersbruken.
Företaget förfogar över ett 40-tal fordon.

Personlig service
H Ekberg Spedition erbjuder personlig service för varje speciell transport och önskemål utan att vara beroende eller styrd av någon större organisation. Företaget har lösningar på transporter över hela Europa, men kan även hjälpa till utanför Europas gränser om det skulle finnas behov av det.
Företaget har sin bas i ljusa och fräscha lokaler på Råå i Helsingborg med sundet som närmaste granne.
I dagsläget arbetar 15 medarbetare i företaget och det är personal med lång erfarenhet och stor kunskap.
– Det är personalen som är vår styrka, säger Henric Ekberg. De anställda kommer från många olika grenar inom transportbranschen och många har lång erfarenhet. Den äldsta har varit här i 24 år och nyligen gick en medarbetare i pension som har jobbat i företaget i 40 år. Alla trivs och vi känner oss som en stor familj.

Tar ansvar för miljön
Att sätta miljön i centrum är en självklarhet för H Ekberg Spedition. Företaget är kvalitetscertifierat enligt ISO 9001 och miljöcertifierat enligt ISO 14001 sedan 2006 och utbildar personalen kontinuerligt i bland annat miljöfrågor.
Hög tillgänglighet och säkra transporter är ledorden för H Ekberg Spedition. 98 procent av fordonen har GPS och chaufförerna är ADR-utbildade.
– Vi har förarbunden trafik, vilket ger oss en viss stabilitet i våra transporter.
Henric Ekberg är nöjd med den storleken som företaget har idag.
– Många koncentrerar sig på att bli större, men vi vill inte vara för stora. Jag tycker inte att man ska fylla sin kostym för mycket. Det bästa är att skynda långsamt. Tack vare vår storlek så kan vi erbjuda en mer personlig service till våra kunder och på så vis sätts alltid kunden i centrum.