Tor 29 feb / År 42 / Nr 5 2023

En hemlig försvarsanläggning som blivit en turistattraktion

Hemsö fästning, som tidigare var en av Sveriges mest betydande försvarsanläggningar, är vackert belägen vid Ångermanälvens mynning utanför Härnösand.
Idag är Hemsö fästning öppet för allmänheten och har blivit en populär sevärdhet i regionen.
– Hemsö fästning är som ett levande väsen, säger Christer Sefbom, anläggningens driftchef och en av initiativtagarna till dagens verksamhet på fästningen.

Härnösand och Ångermanälvens mynning har i århundraden varit av stor strategisk betydelse för landets försvar. 1883 väcktes tanken på en fästning på Hemsö, men det dröjde ända till 1916 innan man började bygga den första delen. Den nu bevarade fästningen byggdes på 1950-talet och stod klar 1957. Fästningen var i militär drift fram till 1987 och stängdes slutgiltigt 1989.
Anläggningen var skyddet mot öst om kriget och ryssen kom och kustremsan blev en av landets mest välbevakade.
40 meter ner i berget finns allt bevarat som om tiden stått stilla. Stridsledningscentral, logement, eldningsrum, mässar, affärer, kiosker med 60-talsgodis, Ingo-läsk samt storkök, sjukhus och granater.
Från Hemsö fästning och dess restaurang har man en magnifik utsikt över Höga kusten och Ångermanälvens utlopp i Bottenhavet.

En gigantisk potential
Efter flera år utomlands flyttade Christer Sefbom hem till Sverige och Hemsö 2009. Han hade jobbat med olika typer av besöksverksamheter för att se över lönsamheten i hotell i bland annat Sydostasien, Japan, USA, Nicaragua och de sista sex åren i London.
Vid hemkomsten tog Christer Sefbom och hans fru Kikki över krogen som låg i anslutning till museet på Hemsö fästning.
– När jag såg Hemsö fästning insåg jag vilka utvecklingsmöjligheter det fanns här. Idéerna hoppade i huvudet på mig och jag frågade den dåvarande hyresvärden: varför gör ni inte si eller så? Här handlar det om 98 hektar mark och 8.500 kvadratmeter med byggnader under jord. Det är 365 dagar om året och man visade bara 4.000 kvadratmeter byggnader mellan 1 juli och 15 augusti. Jag insåg att man kunde utnyttja alla de här 98 hektaren till allt från svampkurser och fotokurser till naturvandringar. Hemsö fästning har en gigantisk potential och hittills har vi bara skrapat på ytan, säger Christer Sefbom.

Öppen för grupper
Hemsö fästning är öppen för grupper året om. Guiderna tar hand om besökarna och ger en skräddarsydd visning av fästningen och när det gäller förtäring erbjuds olika alternativ. Om vädret tillåter kan man sitta på fästningens uteservering med en av Höga kustens vackraste vyer, alternativet är officersmässten inne i berget, som är i absolut originalskick.
– Tidigare bestod besökarna främst av f.d. värnpliktiga och officerare med familjer, men också nyfikna människor som ville uppleva vad som en gång varit, berättar Christer Sefbom.

Ny slogan
Innan Christer och Kikki tog över verksamheten 2009 löd fästningens slogan: ”Hemsö fästning – en relik från det kalla kriget, ett sevärt museum”. Ganska omgående bytte de till en slogan, som var mycket mer säljande och slagkraftig: ” Bomber och granater, kungar och spioner. Hemsö fästning – ett bombsäkert besöksmål för hela familjen”.
– Det första året ökade vi antalet besökare av barn och ungdomar med 32 procent. Vi riktade också om vår annonsering från militära tidsskrifter till tidningar som Vi Föräldrar och Expressens söndagsbilaga, berättar Christer Sefbom och fortsätter:
– Diskussionen om vår nedlagda värnplikt har ökat intresset för den här typen av visningar. Många tänker att detta kanske är sista chansen att se hur det var att göra lumpen och träffa människor som har gjort värnplikten.
Sedan Christer och Kikki tog över har besöksantalet ökat från cirka 5.000 till cirka 11.000 om året på tre år. Målet är att komma upp i 15.000 besökare 2015.
– Vår framtidsvision är att ha ett brett sortiment att välja på vare sig det gäller aktiviteter eller rena historiska besök, säger Christer Sefbom avslutningsvis.