Ons 22 maj / År 42 / Nr 1 2024

En inspirationsresa

I det här numret av Näringsliv bjuder vi på en spännande blandning av olika teman. Det kan liknas vid en inspirationsresa med inslag från flera olika regioner, från norr till söder och från akademin till tillverkningsindustrin som exempel. Det är förvisso regioner och segment med olika förutsättningar, men med många gemensamma mål och framförallt med hållbar utveckling och tillväxt som gemensamma nämnare.

Med inspel från några av landets främsta tillväxtregioner har vi försökt kartlägga ett antal framgångsfaktorer som ligger bakom utmärkelser som Årets miljökommun och Europas kulturhuvudstad. Vi lär också känna ett av världens främsta skogstekniska kluster, inbäddat i hjärtat av Västerbotten, och får samtidigt ta en närmare titt på en lite annorlunda samverkansmodell kring utveckling av ekonomiska relationer.
Vi gör även en djupdykning i aktuell forskning inom områden som exempelvis global hälsa och IKT. Vi får också en inblick i dagens innovationsmiljöer i Sverige såväl som utomlands.

Akademin, politiken och näringslivet tycks stå enade om att innovationsgraden är för låg i Sverige, likväl som i många andra europeiska länder. I alla fall om vi jämför med tuffa konkurrenter som Kina och USA. Det är något som Gunnar Hökmark, Moderaternas ledare i Europaparlamentet, vill ändra på med höjda anslag till forskningen. Mer om det finns att läsa om här intill.

Det var ett axplock ur Näringsliv för den här gången. Vi önskar Er en trevlig och inspirerande läsning!

Maria Lind
Redaktör
maria@naringsliv.se