Tis 9 aug / År 40 / Nr 3 2022

En komplett leverantör till plastindustrin

W-Tools AB i Alvesta har lång erfarenhet av att leverera verktygsdelar till Nordens största kapsyl- och förslutningstillverkare.
– Hög kvalitet och noggrannhet är avgörande för vad vi håller på med, säger företagets vd Per-Anders Säll Andersson.

W-Tools grundades 1988 av Carl-Göran Andersson, som hade 30 års erfarenhet av att göra kapsylverktyg. De första åren dominerades tillverkningen av avgängningsverktyg och i samband med att företaget flyttade till en ny fastighet 1990 utökades verksamheten till att även innefatta övriga formverktyg. Idag är W-Tools en komplett leverantör till plastindustrin.
– Vår specialitet är att tillverka produkter med gänga, till exempel kapsyler och andra förslutningar. Våra kunder är företag över hela Norden som sprutar plast, berättar Per-Anders.
W-Tools erbjuder kundanpassade lösningar på formverktyg och insatsdelar – från konstruktion till färdig produkt.
– Oftast får vi en 3D-modell från kunderna på de produkter de vill ha tillverkade och därefter bygger vi ett verktyg utifrån modellen. I en del fall är vi med från början i projektet, men det är sällan vi har direktkontakt med slutkunden, berättar Per-Anders.

Modern maskinpark
W-Tools förfogar över en produktionsyta på cirka 1500 kvadratmeter på Rönnemyrsvägen i Alvesta. Företaget investerade närmare tolv miljoner kronor under 2012 och 2013 på maskinparken, som idag är toppmodern.
Varje produkt som lämnar fabriken är unik eftersom den tillverkas på kundens order.
– Vi måste vara noggranna och formarna vi gör måste vara identiskt lika. Om det skiljer i storlek kanske den ena formen fylls på fortare än den andra.
En ny produkt från W-Tools är burk och lock för kosmetika, som kunden ska ha i sitt standardsortiment.
W-Tools har hittills inte marknadsfört sig i större utsträckning.
– Eftersom vi har funnits i 26 år vet våra kunder var de ska vända sig när de vill ha våra produkter. Men för att öka omsättningen och hitta en marknad utanför landets gränser, framför allt i Skandinavien till en början, så kanske det krävs ett annat tänk vad det gäller marknadsföring, säger Per-Anders.

God utveckling
Utvecklingen har varit mycket god för W-Tools AB sedan starten 1988. Från början bestod företaget bara av Per-Anders och hans far Carl-Göran Andersson och produktionsytan var endast 150 kvadratmeter. Idag sysselsätts 14 anställda och produktionsytan är närmare 1500 kvadratmeter.
För att ytterligare stärka kvaliteten och miljön i verksamheten kommer W-Tools AB att kvalitetscertifiera sig enligt ISO 9001 och miljöcertifiera sig enligt ISO 14001 under första kvartalet 2015.