Lör 23 sep / År 41 / Nr 3 2023

En legotillverkare av plåt- och stålkonstruktioner

Lundbergs Plåt AB är ett anrikt företag i Västerås med stort kunnande inom tillverkning av plåt- och stålkonstruktioner.
– Vi är en kvalificerad legotillverkare till stora globala teknikföretag, som vi gör kompletta produkter och detaljer till, säger Martin Kristiansson, vd och ägare till Lundbergs Plåt.

Lundbergs Plåt inriktar sig på legotillverkning för industrikunder och jobbar huvudsakligen i material som stål, koppar och rostfritt. En produkt som företaget är specialist på är strömskenor av koppar för bland annat tillverkning av tåg och till förpackningsindustrin.
Bland återkommande kunder kan nämnas stora företag som ABB, Atlas Copco, Bombardier och TetraPak.
Lundbergs Plåt kan hjälpa till med bland annat:
• produktutveckling
• skärning i stål, koppar och rostfritt
• maskinbearbetning
• plåtbearbetning
• svetsning i alla material
• montering
I företagets moderna och välutrustade verkstad på 3500 kvadratmeter klarar man av de flesta uppdrag – stora som små.

Ny ägare
Lundbergs Plåt har i många år ägts av familjen Pira, men våren 2011 såldes företaget till Martin Kristiansson. Martin har en bred industriell bakgrund och kom senast från Nordstjernan, där han arbetade med att utveckla portföljbolagen. Sedan Martin tog över verksamheten har ett stort förvärv gjorts.
– I höstas tog vi över ett systerbolag, Plåtspecialisten i Örebro AB, som är ungefär lika stort som vi. Vi har 35 anställda och omsätter 50 miljoner kronor och Plåtspecialisten har 30 anställda och omsätter 50 miljoner. Nu ska vi utöka samarbetet mellan bolagen för att kunna erbjuda ännu bättre lösningar till kunderna, berättar Martin.

Grövre dimensioner
Kärnkompetensen för Lundbergs Plåt är svetsade konstruktioner i lite grövre dimensioner. Företaget har både vanlig svetscertifiering enligt ISO 3834-2 och EN 15085-2 för att kunna svetsa på tåg.
– Vi är en tillverkningspartner och hjälper gärna till tidigt i processen, allt för att det ska bli mer kostnadseffektivt, säger Martin.
På Plåtspecialisten i Örebro arbetar man flödesoptimerat i produktionsteam. Genom att simulera all bockning och skärning blir produktionen kostnadseffektiv och där förfogar man över två lasersvetsmaskiner och svetsrobotar. Här monterar man också detaljer och bygger ihop hela moduler för leverans till kunderna.
– Vi vill vara ett långsiktigt växande kvalitetsbolag och för att fortsätta utvecklas överväger vi att på sikt börja med produktion i Asien, Baltikum och Polen, säger Martin Kristiansson avslutningsvis.