Tis 7 dec / År 39 / Nr 4 2021

En närmare och tryggare skola

Uppvidinge kommun stoltserar med eftertraktade gymnasieutbildningar. Uppvidinge Gymnasieskola lockar inte enbart elever från den egna kommunen utan har även en del inpendlare från grannkommuner, däribland från Växjö. En skola som lockar elever från en större stad kan bland annat visa på gott rykte och bra programval.

Att vara en närmare och tryggare skola är viktigt för Uppvidinge Gymnasieskola. På den mindre skolan får eleverna en chans att synas och verkligen lära känna varandra och sina lärare. Det är högt i tak och alla får möjlighet att utvecklas i sin takt. tack vare individuella studieplaner.

Bra på lärlingsutbildningar
Att verkligen ta fasta på det enkla och nära har blivit en ren konkurrenskraft för skolan.
– Hos oss finns goda möjligheter att lägga upp sina studier efter egna mål och förutsättningar. Det är också därför vi satsar mycket på yrkesförberedande program och lärlingsutbildningar, säger Caj Stigson, rektor på Uppvidinge Gymnasieskola.
Uppvidinge Gymnasieskola är specifikt bra på att utveckla lärlingsutbildningar och erbjuder den studieformen inom flera program. Samtliga yrkesprogram på skolan kan läsas som lärlingsprogram, det vill säga Barn- och fritidsprogrammet, VVS- och fastighetsprogrammet, Handels- och administrationsprogrammet, Vård- och omsorgsprogrammet, Bygg- och anläggningsprogrammet, samt Industriprogrammet. Utöver dessa finns även Naturvetenskapliga programmet med två inriktningar att välja på.

Möjligheter att läsa vidare
En vanlig missuppfattning är att yrkesprogram försvårar möjligheten att läsa vidare för den som vill. Det är en gammal och skev bild som Caj Stigson gärna medverkar till att förändra.
– Våra program öppnar möjligheter inom väldigt många yrken. Bland lärlingarna finns just nu blivande plåtslagare, målare, undersköterskor, industritekniker och barnskötare för att bara nämna en handfull. En yrkesutbildning stänger inte heller dörren för fortsatta studier. Genom individuella val kan alla program bli högskoleförberedande program – så valmöjligheterna är många.

Viktigast 2019?
I anslutning till Uppvidinge Gymnasieskola bedrivs även grundläggande vuxenutbildning, svenska för invandrare och gymnasial vuxenutbildning. Det borgar för en större mångfald vilket Caj Stigson ser som mycket positivt.
Att utveckla vuxenutbildningen med fler kurser gynnar också det lokala näringslivet. Alla grundläggande kurser som går att läsa på gymnasieskolan finns även att välja inom vuxenutbildningen, men då ofta i komprimerad form. Att vidareutveckla och stärka både gymnasieprogrammen samt vuxenutbildningens kurser blir det viktigaste för 2019.