Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

En papperstillverkare med hundraåriga traditioner

Klippans Bruk startades i nuvarande form 2006 av Bengt Thomasson, Roy Hansson och Olle Grundberg. Från att tidigare ha producerat bland annat frimärkspapper, kopieringspapper och annat specialpapper är det nu uteslutande mjukpapper för servettillverkning som produceras.

Klippan är en ort med lång papperstradition. Här har det tillverkats papper ända sedan 1573 och på 1700-talet flyttades verksamheten till de lokaler vid Rönne å där Klippans Bruk nu finns.
1832 installerades Sveriges första pappersmaskin på Klippans Bruk och den var i drift så länge som fram till 1981.
Klippans Bruk, eller Svenska Pappersbruket som företaget heter officiellt, har idag cirka 40 anställda.
– Vi tillverkar mjukpapper, eller tissue som det heter på engelska, som används till servetter. Vi levererar pappret till servett-tillverkare och våra kunder finns i nästan alla europeiska länder, berättar Olle Grundberg, delägare i Klippans Bruk.
Kunderna består av konverterare, som tar emot pappersrullarna och använder dem i sin tillverkning av servetter.
– Vi är specialist på djupfärgade papper, alltså mörkrött, mörkblått och svart, men vi gör också vita och pastellfärgade papper, berättar Olle Grundberg.

Stor investering
2011 investerade Klippans Bruk 22 miljoner kronor på att bygga om halva pappersmaskinen till en supermodern del.
– Efter lite problem vid uppstarten har det gått mycket bra. Idag producerar vi mer papper till en lägre kostnad och nu skördar vi frukterna av en mycket lyckad investering, säger Olle Grundberg.
En ny stor investering är nu på gång för Klippans Bruk. Den 9 november 2012 fick företaget besked från Miljödomstolen att de hade godkänt en ansökan om att kunna producera 45 000 ton papper. Idag produceras cirka 10 000 ton.
– Det innebär att vi har grönt ljus om vi vill investera i en ny pappersmaskin.
Olle Grundberg märker att marknaden växer inom mjukpapperssektorn till skillnad mot tryckpapper och papper i tidningsbranschen där marknaden sjunker på grund av den ökade användningen av datorer och Internet.

Brukets Industripark
Ett annat ben i Klippans Bruks verksamhet är uthyrning av kontors-, produktions- och lagerlokaler. Brukets Industripark är fördelat på fyra våningar i en klassisk bruksmiljö och innehåller allt en företagare behöver.
– Några företag har både tillverkning, kontor och lager hos oss och andra har bara lager. Ett företag, som har patent på att tillverka vattenreningsanläggningar, har både tillverkning, lager och kontor på bruket, berättar Olle Grundberg.
Som hyresgäst på Brukets Industripark får man stora möjligheter att utforma lokalerna efter sina egna behov. Här finns unika möjligheter att ha kontorsutrymmen i anslutning till produktionen och företag kan också växa utan att behöva byta lokaler.

En kulturinstitution
Utöver verksamheterna med papperstillverkning och uthyrning av lokaler har det nu dykt upp ett tredje ben för företaget – det gamla bruket har blivit en kulturinstitution.
– Till sommaren kommer det att uppföras en musical i brukets gamla miljöer och redan nu jobbas det febrilt med evenemanget. Skådespelarna förbereder sig och folk bygger en autentisk miljö som ska föreställa mitten av 1800-talet. Den här kulturdelen är mycket intressant eftersom bruket har mycket gamla traditioner, säger Olle Grundberg avslutningsvis.