Mån 24 jun / År 42 / Nr 3 2024

En partner till den tunga industrin

Brynäs Mekano vänder sig mot den tunga industrin och erbjuder kvalificerade tjänster inom verkstadsmekanisk tillverkning och service.
– Vi har stor flexibilitet och en maskinpark som få av våra konkurrenter har, säger företagets vd Tommy Hillbom.

Brynäs Mekano grundades 1964 och köptes av Tommy Hillbom, Håkan Moberg och Yvonne Green 2011.
– Vi hade jobbat i branschen tidigare och köpte företaget av två ägare som drivit bolaget i många år, berättar Tommy.
Brynäs Mekano är specialiserad på renovering, tillverkning och montage av stora objekt och har många mobila lösningar för arbete i fält. Man arbetar med allt från arborrning, svarvning och fräsning till demontage och montagearbeten.
I maskinparken finns stora CNC-styrda maskiner som är väl anpassade för bearbetning av stål, aluminium, rostfritt, gjutgods, mässing och plaster.

Mobil bearbetning
– Vi har spetskompetens när det gäller mobil verksamhet och göra maskinbearbetningar på plats. Vi kommer med en specialmaskin som är anpassad för just det aktuella ändamålet. För att undvika långa stopp är det mer kostnadseffektivt för kunden att vi gör reparationen på plats, säger Tommy.
Brynäs Mekano vänder sig mot den tunga industrin, främst pappers- och massaindustrin samt stålverk i både Sverige och utomlands. Bland lokala kunder kan nämnas Korsnäs, Stora Enso, Sandvik, Bofors, ABB, Metso och Motala Verkstad. Företaget har även långväga kunder och haft projekt i bland annat Thailand, USA, Finland, Portugal och Kongo.

– I början av juni ska vi åka till Chile och göra arborrning på cylindrar som är cirka 800 millimeter i diameter. Ett sådant jobb tar cirka tio dagar och utförs av två killar, berättar Tommy.
Företagets mobila enheter är mycket avancerade och personalen är mycket kompetent.
– Killarna är mycket flexibla och ser vad som behövs göras. De vet hur maskinen ska se ut för att göra ett visst jobb. Det handlar mycket om att bygga om maskiner mellan jobben.
Brynäs Mekano har ett dotterföretag, Birstatrappan AB, som tillverkar raka trappor och spiraltrappor för industri och offentliga miljöer, både galvade och pulverlackerade konstruktioner.