Sön 26 maj / År 42 / Nr 1 2024

En systemleverantör som erbjuder kvalitet till rätt pris

Sanco AB i Örnsköldsvik är en kvalitetsmedveten system- och komponentleverantör som arbetar med plåt- och metallbearbetning av både små och stora precisionsdetaljer.
Företaget startades av Conny Abrahamsson och Gunnar Sandström 1984 och sysselsätter idag 33 anställda.

Under några år i början på 1990-talet samarbetade Sanco med Schaumans Svets och Romek under namnet 3-Mek. 1995 fusionerades de tre bolagen under namnet Sanco AB.
Inriktning hos Sanco är plåtbearbetning, så som stansning, laserskärning, kantpressning, trumling, robot/manuell svetsning, svarvning och femaxlig fräsning + montering.
– Vi är en system- och komponentleverantör som vänder oss mot flera branscher, bland annat försvarsindustrin, bilindustrin, medicin, telekom och offshore. Tittar vi på försvarsindustrin så var vi till exempel med och byggde Stridsbåt 90 vid Dockstavarvet. Svenska försvaret köpte ett 100-tal båtar och vi var med från scratch. Vi har också jobbat åt Autoliv i Vårgårda i 13 år och levererat till deras krockkuddar, berättar Conny Abrahamson, vd på Sanco AB.
Sanco är även leverantör till ABB Robot i Olofström och tillverkar deras tångarmar som levereras till bilindustrin.

Ett tryggt val
Kombinationen av ett gediget yrkeskunnande och en modern datastyrd utrustning gör Sanco till ett tryggt val av leverantör. Företaget är certifierat enligt ISO 9001:2000 och ISO 3834-4.
Vid produktionen använder Sanco stansmaskiner, laserskärare, kantpressar, fleroperationssvarvar, femaxliga fräsmaskiner, robotsvetsutrustning, mätutrustning och en väldigt kunnig personal.
Sanco har en verkstadsyta på cirka 2.400 kvadratmeter och en total yta på 2.800 kvadratmeter med kontor och personalrum.
– Vår styrka är att vi är kompletta inom mekaniksidan. Vi uppdaterar hela tiden vår maskinpark och har det senaste i maskinväg. Allt för att vi ska vara våra kunders leverantör på bästa sätt nu och i framtiden, säger Conny Abrahamsson.

Montrar till museum
Som en extra krydda i verksamheten har Sanco varit med om att bygga ett antal montrar till museum på olika håll i landet. Exempel är montrar till Myntkabinettet i Stockholm, Länsmuseet i Gävle, samemuseet i Jokkmokk, Hans Hedbergmuseet i Örnsköldsvik och sist men inte minst en monter till Djävulsbibeln på Kungliga Biblioteket i Stockholm. Djävulsbibeln är en 75 kilo tung bibel från 1200-talet.
En kvalitetsmedveten personal och en avancerad maskinpark är utmärkande för Sanco AB.
– Vår framtidsvision är att växa på orten och att leverera produkter i rätt tid och i rätt kvalitet till rätt pris, säger Conny Abrahamsson avslutningsvis.