Lör 27 nov / År 39 / Nr 4 2021

En tillverkningsindustri i förändring en utmaning att locka ungdomarna till Gnosjöandans fantastiska yrken inom industrin

Gnosjö kommun har en fantastisk tillverkningsindustri. Företagen, processer och arbetsuppgifter har genomgått en stor förändring de senaste åren, men bilden av hur det är att arbeta inom industrin har inte riktigt följt med utvecklingen. Många ungdomar ser inte en framtid här, de tackar nej utan att veta vad de tackar nej till. Här har vi som kommun en utmaning framför oss tillsammans med företagen, att visa upp bredden av yrkesmöjligheter och den moderna industrin som vi har idag.

Vi har ett gott samarbete mellan skola och näringsliv i vår kommun. I grundskolan har vi ett samarbete kring NTA – Natur och teknik för alla. Näringslivsföreningen har länge varit delaktig i att köpa in lådor med material relaterat till teknik, och att finnas tillgängliga för studiebesök eller för att besöka skolan och berätta hur tekniken används i arbetslivet.

Vi jobbar också med UF – Ung Företagsamhet. Sedan flera år tillbaka är Gnosjöandans näringsliv och Gnosjö kommun tävlingsvärd för tävlingen ”Årets hantverk” under den regionala UF-mässan.
2017 var första året som Gnosjö kommun genomförde projektet ”Industrinatten” för alla elever i åk 8. Projektet är en kraftsamling för att visa upp våra industriföretag och underlätta deras framtida rekrytering. Genom föreläsningar och företagsbesök får ungdomarna ställa de frågor de har till företagen, och företagen får i sin tur visa upp avancerad teknik, bredden av yrken inom industrin, karriärmöjligheter och öka intresset för tekniska yrken.

Gnosjöandan är ett välkänt begrepp i hela landet, kanske inte helt och hållet vad begreppet står för men att den finns. Vi vill fortsätta att sprida Gnosjöandan även till de yngre åldrarna. Därför är vi tacksamma att vi här hos oss har två unga entreprenörer som har tagit initiativet till Ung Drive – en form av sommarlovsentreprenörer. Ungdomarna får inspiration till idéer och stöd att driva ett eget företag som sommarjobb. I slutet av sommaren får de som vill söka att vara med i SM och under en helg i augusti avgörs SM i Ung Drive i Gnosjö. Då kommer ungdomar från hela landet till oss. Det sätter Gnosjö och Gnosjöandan på kartan för ungdomarna och hela deras nätverk.

Ingalill Ebbesson
Näringslivsutvecklare i Gnosjö kommun