Fre 1 jul / År 40 / Nr 3 2022

Entreprenörer som vill mer bör göra en HighFive

HighFive innovativ inkubator utvecklar människor, idéer och affärer till inkluderande innovativa tillväxtbolag i en kreativ miljö med anpassad kvalificerad affärsutveckling. Med sitt breda nätverk, och kopplingar till såväl akademi som näringsliv och kommun; skapar HighFive en kreativ, affärsdriven plattform för tillväxt i Halland.

Att HighFive kan leverera och göra skillnad kan många innovatörer och entreprenörer i Halmstad vittna om.

Mer hållbara gåvor
En av dem som gärna berättar om sin resa på HighFive är Caroline Liljedahl, som etablerat företaget Dude Packaging baserat på sin idé om att skapa bättre, mer miljövänliga och återanvändningsbara presentboxar. Och nog blir man frestad av att byta ut allt vad presentpapper heter när man ser de fantastiska kreationerna.
– Har du någon gång funderat över hur mycket inslagningspapper som slängs efter jul? Eller hur det påverkar miljön? Även om allt papper skulle återvinnas så är det ju en process att tillverka det och därefter ta hand om det för återvinning. När jag började fundera på de här frågorna insåg jag behovet av nya, mer hållbara förpackningar som kan återanvändas, förklarar Caroline.
Att designa de vackra förpackningarna var en sak. Att få ut dem på marknaden en helt annan.
– Jag har fått mycket stöd via HighFive, och det är inte troligt att jag hade kommit lika långt idag om jag inte hade fått det. Möjligen hade jag försökt starta upp ändå, men jag hade definitivt inte kunnat arbeta fram alla säljkanaler som jag har idag, säger Caroline, och refererar till stora kedjor som Åhléns, Adlibris och Ellos.

Nya möjligheter inom sociala medier
Grundarna av den sociala medietjänsten Bubotree, Jennie Ramer och Sandra Öfverman, håller med Caroline om att HighFive skapar unika möjligheter. Bubotree är en tjänst som används för att dela reseupplevelser, och kan med fördel användas som planeringsverktyg för att kunna spara och organisera sina restips. Sidan kan även vägleda andra resesugna.
– Vi har startat Bubotree för att vi ansåg att det saknades trovärdiga och pålitliga alternativ på marknaden för den här typen av tjänst. När vi skulle planera egna resor så fanns inga samordnade alternativ för tips och planering, istället blev det att man hade tips sparade lite överallt. Härmed föddes idén bakom Bubotree som ett enkelt och tydligt verktyg för att planera viktiga resor och upplevelser som man också vill dela med sig till andra, berättar Sandra, som började forma idén redan 2012.
Bubotree har utvecklats i företagsinkubatorn HighFive under snart 1,5 år och är nu redo för nästa steg i utvecklingen, som innebär planering för flytt ut ur inkubatorn.
– Nätverket som vi fått tillgång till via HighFive har varit avgörande för oss, när det gäller allt från finansiering till lansering. Vi är nu redo att växla upp verksamheten, konstaterar Jennie Ramer.

Nya försäljningskanaler för blomster
Madeleine Haraldsson är inte novis som entreprenör. Hon har bland annat drivit en blomsterhandel under ett antal år, och driver branschtidningen Fiori Magazine sedan sju år tillbaka. 
I skrivande stund bygger Madeleine upp en blomsterförmedling med målsättning att ha lokala blomsterbutiker över hela landet som utför ordnarna.
– Tanken med mitt nya e-handelsbolag, Mazzo, är att erbjuda konsumenten ett enklare sätt att beställa blommor. Kunden gör sina val genom tre enkla steg, val av stil, färgkombination och pris. Genom att ge floristerna större frihet att välja material som finns hemma får kunden en unik bukett. Floristen får ökad lönsamhet när de inte tvingas köpa in ett visst sortiment för att det ska bli exakt som en bild visar, förklarar Madeleine.
Mazzo som betyder blomsterbukett på italienska är nu lanserat och över hundra butiker runt om i landet är anslutna till förmedlingstjänsten. Madeleine kommer även att fortsätta driva Fiori Magazine, branschtidningen som går ut till alla blomsterhandlare i Sverige.

För ett friskare företag
HighFive är en resurs inom alla branscher, vilket de olika entreprenörerna också är exempel på. Ytterligare ett företag som stöttas av HighFive är Saluta företagshälsa, som fokuserar på förebyggande hälsoarbete och rehabilitering i Halmstad med omnejd.
– Det finns företagshälsor på marknaden, men inte som fokuserar lika mycket på förebyggande arbete. Vi har till exempel utvecklat en hälsolots, där medarbetare och chefer kan ringa till oss med sina frågor. Rådgivning ges från sjuksköterskor och syftet är att förebygga ohälsa genom att snabbt fånga upp indikationer på att något är på gång, säger Camilla Larsson, som etablerat Saluta företagshälsa.
Eftersom arbetsgivare har stort ansvar i rehabiliteringen av sina medarbetare är kontakt med en bra företagshälsa en ren framtidsinvestering. Behovet är stort på marknaden och därför har Saluta företagshälsa fått stöd från HighFive.