Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Eskilstuna lever och andas handboll

Handboll tycks vara ett av Eskilstunabornas största intressen. Det är föga förvånande med tanke på att Eskilstuna Guif, som etablerades redan 1896, idag är en av Sveriges mest framgångsrika handbollsklubbar. Herrlaget är sedan många år ett stabilt elitserielag med internationellt kända nyckelspelare. En av dem är V6:an Mathias Tholin.

Mathias Tholin är född och uppvuxen i Eskilstuna. Han har tränat i Guif sedan 1993, då sex år gammal. Vid sidan av idrotten har Mathias utbildat sig till snickare och har sedan många år varit anställd på Peab, bland annat på servicesidan där uppdragen ofta omfattar ombyggnationer av större industrifastigheter. De flesta känner igen Tholin när han kommer för att rusta upp eller bygga ut någon verksamhetslokal i Eskilstuna, en och annan autograf har skrivits under arbetstid.
– Det märks tydligt att intresset för handboll är stort här i Eskilstuna. Det diskuteras och debatteras dagligen, och jag vågar faktiskt påstå att staden lever och andas handboll, säger Mathias Tholin.

Gör ett bra jobb
Även om han inte brukar tänka på sig själv som en ambassadör för sin hemstad är Mathias Tholin en av Eskilstunas viktigaste levande reklamskyltar. Det är ett stort ansvar som vilar på Tholins likväl som lagkamraternas axlar när sponsorer, tränare, handbollsentusiaster och vanligt folk väntar sig en prestation utöver det vanliga inför varje match.
– Inför stora matcher såväl som inför varje träningspass så brukar jag fokusera på att göra ett bra jobb. Det är oerhört viktigt att jag alltid kan prestera och göra mitt allra bästa, det är mitt jobb och det uppmärksammas på ett helt annat sätt än på vanliga arbetsplatser, menar Tholin, som tidigare i år skrivit kontrakt för ytterligare tre säsonger.

Ett lag av vinnartyper
Idag tränar Mathias sju dagar i veckan, ibland två pass per dag. Han understryker att motivationen i stora drag kommer från de andra spelarnas engagemang, alla är enligt Mathias vinnartyper som ständigt strävar efter att bli bättre.
– Så länge vi har en stark motivation kan vi åstadkomma i princip vad som helst. Jag känner att jag utvecklas tillsammans med laget hela tiden, och så länge jag känner att jag gör framsteg kommer jag att fortsätta.
Mathias anser också att man måste bevara glädjen i sporten, att träna under press där glädje saknas är inget för honom.
– Handboll är mitt största intresse och jag lever för att spela. Min främsta framgångsfaktor är att jag känner glädje i det jag gör, då kan jag också prestera fullt ut.

Föreningens mål
Målet för herrverksamheten inom Guif är att ta vara de lovande ungdomar som finns i ungdomsverksamheten och utveckla så många som möjligt till etablerade elitseriespelare. Föreningens mål för laget är att vara stadigt bland de fyra bästa i Sverige och på sikt bland de bästa i Skandinavien.