Sön 3 dec / År 41 / Nr 5 2023

Etableringsmöjligheter i södra Sveriges mittpunkt

Alvesta ligger strategiskt fördelaktigt mellan Växjö, Värnamo, Älmhult och Ljungby. Läget är ofta det första som lockar nya etableringar, och i Alvesta förstärks ett riktigt bra läge med en exceptionell service. Det är inte bara Nordens största julmarknad som lockar, Alvesta har mycket mer att erbjuda som gör att kommunens utbud platsar bland de större städernas.

Mitt i södra Sverige ligger Alvesta. När man talar om etableringslägen och god infrastruktur kan Alvesta verkligen leverera. Man tar sig snabbt till och från kommunen med bil, tåg och flyg, och det finns fortfarande ledig tomtmark med skyltlägen i tätorten likväl som utanför.

Alvestas företag långlivade
Läget i all ära. I Alvesta kan man dessutom locka med en stark entreprenörskultur. Enligt nya mätningar som kommunens näringslivschef Ola Agermark presenterar lever företag längre i Alvesta – de har en högre snittålder än företag i övriga Sverige. Det om något visar på en livskraftig miljö med plats för fler.
– Vi vill naturligtvis marknadsföra Alvesta som södra Sveriges mittpunkt, säger Ola. Dessutom har vi inom kommunen en erkänt bra och snabb service, vi är flexibla och hjälper företagen, vi prioriterar deras frågor. Jag tror att många väljer Alvesta av dessa anledningar också.

Nytt industriområde på gång
Alvesta kommun satsar på att möta företagens efterfrågan på mark, och det ska göras utan onödiga dröjsmål. Strax utanför Alvesta tätort utmed riksväg 25 färdigställs just nu ett nytt industriområde på sammanlagt 80 hektar, varav cirka 40 hektar tillgängliggörs i närtid. Läget har redan ett antal intressenter, och kommer förhoppningsvis att få sin första etablering redan under hösten i år.
– Området passar utmärkt för till exempel logistikföretag. Stambanan ligger fem minuter bort, med Alvesta kombiterminal och omlastningsterminal som granne. Flygplatsen ligger en kvart bort, liksom Växjö och universitetet. Detta är ett riktigt bra läge för den som vill synas mitt i södra Sverige, säger Ola Agermark.
Nya företag kan hitta till Alvesta tack vare utvecklingen utmed 25:an. Men det kan också vara ett guldläge för befintliga Alvestaföretag att utöka sin verksamhet i större lokaler. Än är inget spikat men mycket är på gång.

Alvesta lever året om
I Huseby Bruk anordnas årligen Nordens största julmarknad som lockar över 30.000 besökare. Men Alvesta lever året om. Natur och friluftsliv är också en stor attraktionskraft, bland annat med Åsnen och den ny nationalparken som bjuder på möjligheter för både fiske och rekreation under hela året. Alla som uppskattar naturens rikedom trivs i Alvesta, enligt Ola Agermark.
– Det som gör Alvesta så speciellt är kombinationen av naturupplevelser och möjligheten att bo mitt i den lantliga idyllen, och samtidigt ha nära till allt. Vi har ett minst lika bra utbud som större städer, och Alvestas läge, vår servicenivå och natur är en svårslagen kombination, säger Ola.