Ons 22 maj / År 42 / Nr 1 2024

Ett anrikt musteri på Österlen

Kiviks Musteri på det natursköna Österlen har många års erfarenhet av tillverkning och förädling av frukt- och bärprodukter. Här erbjuds allt från must, cider och vin till juice, kräm, soppa och marmelader.
Det anrika företaget drivs av familjen Åkesson ända sedan slutet av 1800-talet.

Året var 1888 då Henric Åkesson planterade de äppelträd som skulle bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling och lade samtidigt grunden till familjeföretaget Kiviks Musteri.
– När Henric Åkessons son, Ivar Åkesson, kom in i bilden 1935 började man förädla äpplena. 1950 tog Ivars son, Ingvar Åkesson, över verksamheten och eftersom han var en riktig entreprenör började han fundera på olika produkter och varumärken. Han tog in maskiner och gjorde verksamheten mer industriell, berättar Thomas Jensen, vd på Kiviks Musteri.
Ingvar Åkesson var en initiativrik man och skickade sin äldste son, Anders, ut i Europa för att han skulle lära sig mer om vindruvor och vinodling. Anders Åkesson var, precis som sin far, en stor entreprenör och lanserade det svenska mousserande vinet Amadeus 1985. Under 1990-talet blev Kiviks Musteri en koncern bestående av en vindel och en fruktdel.

En bred kunskap
Idag drivs Kiviks Musteri av fjärde generationen Åkesson; Kristina och Bengt. I företaget finns en bred kunskap om hur frukt och bär bäst hanteras för att bevara det nyttiga och den nyskördade smaken.
Kunder till Kiviks Musteri är stora kedjor som ICA, Coop, Bergendahls, Axfood, Servera och Dafgård.
Musteributiken är gårdsbutiken där man hittar företagets sortiment till förmånliga priser. Här finns också en rad produkter som inte säljs någon annanstans: äppelmos, chutney, sylter, marmelader samt salsa och dessertsås.

Ett turistmål
– Kiviks Musteri har blivit ett riktigt turistmål på somrarna. Vi har butik, restaurang och ett kunskapshus, Äpplets Hus, som besöks av mer än 200.000 personer varje sommar. Detta är mycket viktigt för trakten eftersom vi är få invånare och inte har så stort näringsliv, säger Thomas Jensen.
I visningsträdgården kan besökarna se hur man ympar äppelträd och i Äpplets Hus bjuds både barn och vuxna på spännande information och upplevelser med äpplet i centrum. Här finns maskiner från när lantbruket först industrialiserades till dagens tetraprisma- och glaslinjer.
I den lummiga innergården ligger Restaurang Kärnhuset, där man koppla av med en härlig lunch och på Stinas Café kan man njuta av en kopp kaffe eller te och läckert hembakta kakor, smörgåsar och pajer.
– Vi har haft en bra tillväxt de senaste fyra-fem åren. Sedan 2009 har vi dubblerat omsättningen från 250 miljoner till en halv miljard kronor. Det har varit viktigt för oss eftersom det krävs stora volymer för att hitta en långsiktig överlevnad och för att vidareutvecklas, säger Thomas Jensen avslutningsvis.