Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

Ett av världens främsta ICT-kluster får en nystart efter 20 år – TelecomCity utvecklar sin roll som Science Park

Företagen i TelecomCity, Karlskrona, hör till världens främsta när det gäller utveckling av skarpa ICT-lösningar. Redan för 20 år sedan banande nätverket väg för den nya generationens mobila tjänster – mycket av det som utvecklades i Karlskrona i mitten av 90-talet utgör grunden för viktiga ICT-tjänster som vi använder idag. I många fall handlar det om tjänster som faktiskt har förändrat världen. Mobila betallösningar, trådlösa applikationer och machine-to-machine (M2M) kommunikation är några exempel på områden där man har varit framgångsrika.

Idag tar vi digitala lösningar för givet och vi är vana vid att kunna koppla upp oss var vi vill, när som helst på dygnet. TelecomCity har tillsammans med medlemsföretagen byggt upp en stark innovationsmiljö för utbildning, forskning och utveckling inom det breda ICT-området. Som en av Nordens och i många avseenden en av världens mest avancerade utvecklingsmiljöer, med fokus på tillämpad IT, telematik, betallösningar och hållbarhet, skapar TelecomCity unika möjligheter för Karlskrona och hela regionens tillväxt.
– Vi ser till att marknadsföra så mycket som möjligt av det som finns här i Karlskrona, även internationellt. Bland annat under Mobile World Congress i Barcelona som är en av världens största mässor med fokus på mobila tjänster. Vi åker dit tillsammans med medlemsföretagen för att knyta kontakter och visa upp den kompetens som finns i nätverket för internationella kollegor, berättar Veronica Söderström, marknadsansvarig TelecomCity.

Sveriges Silicon Valley
TelecomCity är ett innovationsrikt kluster. Det tre mest framträdande kompetensområdena är Internet of things som omfattar machine-to-machine lösningar, mobila betallösningar och säkerhet som förknippas med området, samt molntjänster.
– Vi har kallats för Sveriges svar på Silicon Valley eftersom nätverket expanderade kraftig vid bildandet och många nya företag etablerade sig i regionen för att få vara en del av den växande och teknikorienterade innovationsmiljön, berättar Veronica Söderström.
Ericsson levererar idag betallösningar till en stor del av världens operatörer och till två miljarder abonnenter, vilket gör företaget världsledande inom området. Kontoret i Karlskrona arbetar med utvecklingen av betaltjänsterna samt andra lösningar som gör det enklare för både operatörer och abonnenter att hantera nya mobila tjänster.
Flera företag inom TelecomCity är bland de främsta när det gäller utveckling av machine-to-machine lösningar, idag kallat Internet of things. Tack vare den här typen av lösningar är det fullt möjligt att utveckla smarta enheter som kan erbjuda fördelar och mervärden tack vare uppkopplingen mot internet.
Det blir allt vanligare att använda virtuella lagringsutrymmen för större mängder data, s.k. molntjänster. Nyligen lanserade TelecomCity-företaget Compuverde en unik lagringslösning på världsmarknaden.

TelecomCity Science Park
Klustersamarbetet mellan näringsliv, offentlig sektor och högre utbildning har varit en viktig framgångsfaktor. Under de senaste åren har man satsat mycket på att utveckla samverkansformer i innovationsmiljön. Just nu samverkar åtta aktörer kring nyföretagande, tillväxt och regional utveckling inom projektet ”Innovativa Blekinge”. 2013 tar man steget fullt ut och flyttar ihop med Blekinge Business Incubator och ett 20-tal inkubatorföretag i nyrenoverade lokaler nära anslutning till näringslivet och högskolan på Campus Gräsvik.
– Tillsammans kan vi bygga en kreativ Science Park-miljö och ser fram emot att fler aktörer i innovationssystemet vill ansluta till de gemensamma lokalerna, fortsätter Veronica.

20-årsfirande och mötesplats
2013 firar man 20-årsjubileum och passar på att inviga den nya Science Parken i samband med firandet av detta. Redan nu pågår dessutom förberedelserna inför evenemanget Catwalk och DevCon 13 som arrangeras årligen för branschens ledande aktörer och deras kunder. Evenemanget som är mycket prisvärt, innehåller ett en branschorienterad del med fokus på innovation och affärsmöjligheter, en parallell utvecklarkonferens samt prisgalan Cut The Wire Awards där företag och kunder uppmärksammas för sina insatser.
– Förra årets evenemang blev en succé både gällande innehåll och festligheter och vår ambition är att årets ska bli minst lika bra, ler Veronica. Vi har mycket att visa upp och fira nästa år så förutsättningarna är goda.