Fre 1 mar / År 42 / Nr 5 2023

Ett företag i Värnamo som satsar för framtiden

PE Plast har bara funnits i sex år, men växer stadigt och har dubblerat sin omsättning de senaste åren. Nu bygger de ut med nästan tusen kvadratmeter för att få plats med fler formsprutningsmaskiner och för att möta den ökade efterfrågan från fordonsindustrin. Dessutom anställer de fler medarbetare.

Formgjutning i termoplast är PE Plast AB:s gebit. De tekniska delarna de gjuter väger mellan 5 milligram och 2 kilo och det är alltifrån hjulmutterskydd till plastbackar för förvaring i servicebilar. Fordonsindustrin är deras största kund och PE Plast levererar delar till både personbilar och lastbilar i hela Europa och till marknaden i Brasilien och Nordamerika. Deras största kunder är Scania och Volvo Cars.
– Vi har ett bra nätverk av olika underleverantörer som konstruerar verktyg för både prototyper och serietillverkning. Våra leverantörer av verktyg klarar att leverera med korta ledtider. Genom att vi också tagit steget och handlar med Kina kan vi samtidigt erbjuda våra kunder konkurrenskraftiga priser, vilket såklart är uppskattat. Vårt motto är; rätt produkt, i rätt tid, till rätt pris, säger Patrik Ekwall som är VD.

Nya maskiner
Snart står 75 nya verktyg på plats på PE Plast i Värnamo för att formgjuta fler specifika plastdetaljer som biltillverkarna behöver. Ett verktyg har en livslängd på mellan 5 och 15 år beroende på till vilken bilmodell den levererar. Och naturligtvis är processerna hos PE Plast certifierade enligt ISO 9000, ISO 14001 och ISO TS 16949, vilket är ett krav från fordonsindustrin.
– ISO/TS 16949 borgar för god kvalitet och blir allt viktigare inom tillverkningsindustrin eftersom kunderna efterfrågar det. Vi tror att certifieringarna är en förutsättning för att kunna lyckas i framtiden, säger Patrik Ekwall.

Företaget växer
Patrik Ekwall är full av tillförsikt inför företagets framtid. Och i takt med att omsättningen och orderstocken ökar kommer PE Plast att bygga ut sin anläggning i Värnamo med 900 kvadratmeter inom kort. Dessutom kommer företaget också att nyanställa, det innebär att de 15 medarbetarna kommer att vara 20 stycken inom ett år. Det är främst till produktionen som PE Plast kommer att förstärka.

Varför går det så bra för er?
– Fordonsindustrin växer och då får vi fler kunder. Vi är det lilla, flexibla företaget med stora möjligheter. Målsättningen är att ha en omsättning på 40 miljoner om max två år.