Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024

Ett komplett dörr- och fönsterföretag i Nybro

Sunnerbo Fönster AB i småländska Nybro är ett företag som har vuxit rejält de senaste åren.
2012 förvärvades anrika Bröderna Johanssons Träförädling AB och sedan januari i år ingår också Sävsjö Snickerifabrik AB i koncernen.

Sunnerbo Fönster, som bildades 2007, är en modern fönstertillverkare som använder sig av den senaste tekniken i kombination med ett mångårigt yrkeskunnande från såväl glas- som träindustrin.
– Tack vare våra förvärv är vi idag extremt kompletta. Vi är nog det enda företaget i Sverige som har egen tillverkning av både fönster och inner- och ytterdörrar, säger Peter Karlsson, vd på Sunnerbo Fönster.
Bröderna Johanssons Träförädling i skånska Osby grundades redan 1924 och är idag en av Sveriges modernaste dörrtillverkare av såväl ytter- som innerdörrar.
– Osby har blivit något av dörrarnas Mecca. Det är väldigt många företag som tillverkar dörrar där, säger Peter Karlsson.
Nyförvärvet Sävsjö Snickerifabrik AB har tillverkat fönster efter kundernas specifika önskemål och krav ända sedan 1918.
– På Sävsjö Snickerifabrik tillverkas i stort sett alla fönster som vi inte tillverkar i den stora anläggningen. Det är mycket inriktat på produktion av fönster för fastigheter som är byggda från 20- och 30-talen och framåt, berättar Peter Karlsson.
Genom förvärvet av Bröderna Johanssons Träförädling och Sävsjö Snickerifabrik har koncernen idag drygt 100 anställda.

Personlig prägel
Med nya fönster och dörrar får ett hus personlig prägel och karaktär. Sunnerbo Fönsters specialfönster finns som runda-, halvrunda eller sneda karmar. I treglasprogrammet finns ett mycket brett utbud med allt från standardprodukter till måttanpassade och skräddarsydda specialfönster. Allt är tillverkat med samma känsla för kvalitet och hantverk.
– Vi är kända för att hålla en hög servicegrad gentemot våra kunder och vi har en bra leveranssäkerhet, säger Peter Karlsson.

Hård konkurrens
Som i många andra branscher är konkurrensen hård inom dörrar och fönster.
– Marknaden har haft ett tapp sedan 2007 och ligger idag på 75 procent volymmässigt mot vad vi hade då. Det har varit tufft, men på Sunnerbo Fönster har vi lyckats kravla oss upp till en omsättning på 80 miljoner kronor och en personalstyrka på 45 man, säger Peter Karlsson.
Totalt omsätter de tre enheterna i koncernen cirka 225 miljoner kronor. Verksamheten fordrar stora ytor – totalt förfogar man över 45.000 kvadratmeter kontors-, produktions- och lageryta.
Sunnerbo Fönsters produkter finns hos byggvaruhandlare runt om i landet.