Sön 14 aug / År 40 / Nr 3 2022

Ett legoföretag som levererar helheten

LG Produktion AB är ett legoföretag i Hovmantorp som har specialiserat sig på produktion av komplexa aluminiumdetaljer.
– Vi har väldigt korta ledtider och en hög finish på våra datorer, säger företagets ägare Ulf Åström.

Ulf är mer eller mindre uppväxt i legobranschen då hans far har drivit företaget LG Maskin AB sedan 1978. 1990 började Ulf arbeta i faderns företag och har sedan dess skaffat sig en gedigen erfarenhet om skärande bearbetning och programmering av CNC-styrda maskiner.
1999 levererade LG Maskin den första fronten och bakstycket i aluminium till mobila datorer och sedan växte produktionen snabbt. 2005 flyttades produktionen av chassi till datorer till andra lokaler i Hovmantorp och samtidigt bildades LG Produktion AB. Detta var också ett led i en generationsväxling.
Företaget har idag sju anställda och en produktionsyta på cirka 1600 kvadratmeter.
– Vi har kunder i många branscher, från datorer till salladsskärare för storkök, berättar Ulf.
Företagets största kund idag är JLT Mobile Computers AB. LG Produktion bearbetar aluminium i femaxliga flerop-maskiner till bakstycken och fronter åt JLT:s mobila datorer.

Modern maskinpark
Hösten 2014 investerade LG Produktion i en ny fräsmaskin för drygt två miljoner kronor.
– Vi har en bra maskinpark och vill att det ska förbli så. Därför måste man vara på tårna och byta ut maskiner för att hänga med, säger Ulf och fortsätter:
– För att klara korta leveranstider så försöker vi göra så mycket som möjligt i huset. Vi har egen pulverlacksanläggning och även montering i våra lokaler.
En specialitet hos LG Produktion är tillverkning av komplexa femaxliga bitar.
– Där är det inte många som slår oss på fingrarna. Istället för att gjuta fram biten så bearbetar vi fram den. Många gjuter fram ett ämne och bearbetar det sedan. Vi bearbetar fram biten direkt ur ett block. På så sätt slipper man göra gjutformar, vilket sänker kostnaderna och gör produkterna mer konkurrenskraftiga. Vi har sett att det är mycket kostnadseffekt även på serier över 2000 om året.

Samarbete med konstruktörer
LG Produktion har ofta ett nära samarbete med kundernas konstruktörer i ett tidigt skede. Det leder till att detaljen snabbt kommer i produktion och får optimalt pris för båda parter.
2011 hade LG Produktion celebert besök av Kungliga Vetenskapsakademin med kung Carl Gustav själv i spetsen.
– Kungen var mycket teknikintresserad och ställde många frågor. Han tyckte det var roligt att komma till ett mindre företag och inte bara se de stora industrierna, säger Ulf Åström.